Банкеръ Daily

Управление и бизнес

София, Варна и Бургас ще са центровете за обучение на туристически кадри

През следващите години приемът в професионално направление "Туризъм" ще бъде концентриран основно в колежите във Варна, Бургас и София, те ще станат центрове за обучение по тези специалности. Това обяви във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Браншът изпитва нужда по-скоро от кадри със средно професионално, а не с висше образование. Най-вероятно утре Министерският съвет ще одобри промени в постановлението за финансиране на безвъзмездното ползване на учебници и учебни помагала от 1 до 7 клас. Гласуването ще реализира практически идеята за електронни варианти на учебниците, а до един месец по-голяма част от издателствата ще осигурят такива", обясни Вълчев, цитиран от БТА.

За въвеждането на едносменен режим на обучение в училищата министърът посочи, че по-сериозни пречки има в големите общини, като най-тежко е положението в София и Варна. Той уточни, че предстои да бъдат разработени индивидуални планове за големите градове в какви срокове ще изпълнят изискването децата да не учат на смени.

Вълчев припомни, че е променен моделът за финансиране на училищата, като са вкарани допълнителни стандарти, за да се създадат по-добри условия за работа на по-малките и отдалечени от големите градове учебни заведения. Допълнителни пари ще получават и образователните институции с концентрация на деца от уязвими групи, които са около 900 на брой, допълни Вълчев.
    

Facebook logo
Бъдете с нас и във