Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

"София тех парк" пропада

България може да загуби 100 млн. лв. заради бавната реализация на проекта

Опасенията на управляващото мнозинство и правителството, че проектът за изграждането на "София тех парк", зад който стои президентът Росен Плевнелиев, е рисков и може да се провали, стават все по-основателни. С това намаляват драстично и шансовете за усвояването на близо 100-те млн. лв. от оперативната програма "Конкурентоспособност", които извънредно бяха прехвърлени към въпросното начинание по времето на ГЕРБ, вместо да отидат например за финансиране на стотиците одобрени предложения на малките фирми, останали в резервните списъци. Причината за тази крайно неприятна ситуация е огромното забавяне при реализацията на технологичния център и калпавата подготовка на най-ключовите обществени поръчки.


По план е необходимо "София тех парк" да е готов най-късно до 30 септември 2015-а, за да не бъде загубено безвъзмездното финансиране от Европа. С други думи, има малко повече от 18 месеца на разположение за изграждането на всички сгради и прилежащата инфраструктура. Но за да започнат каквито и да е дейности, е необходимо да се разчисти теренът на бившите казарми при 4-и километър на бул. "Цариградско шосе", чиято обща площ е 140 декара. Предвидено е това да стане най-късно до 31 август 2014-а. Така за реалното строителство на технопарка, поне на документи, остават точно 11 месеца.


В действителност обаче положението дори е още по-напрегнато, тъй като обявената през миналото лято процедура за разрушаване на постройките и почистването на терена бе прекратена поради станалите вече банални пропуски и неточности, допуснати в документацията. Новият търг пък приключи едва преди месец. Интересното е, че за премахването на казармите, складовете, работилниците, гаражите и др. бе наета смолянската фирма "Ростер" срещу 2 920 422 лева. Тя е собственост на Бранко и Росен Терзиеви и според регистрите досега е печелила само още две обществени поръчки - на общините Пазарджик и Русе.


Сериозни проблеми има и с другата базисна поръчка - за направата на цялостна площадкова техническа инфраструктура и озеленяване. Тя бе обявена на 21 октомври 2013-а, но в началото на февруари близката до държавния глава директорка на "София тех парк" ЕАД - Елица Панайотова, я прекрати. Мотивът й бе, че офертите на всички участници са надвишавали предвидените 21 млн. лв., като най-ниското ценово предложение било 27.8 милиона.


В случая има и една любопитна подробност. Преди време бившият вече член на БСП Румен Петков заяви, че поръчката е нагласена за съпруга на началника на кабинета на президента Плевнелиев и бивш служебен вицепремиер Екатерина Захариева - арх. Ангел Захариев, който е един от собствениците на архитектурното студио "А и А архитекти". Има ли нещо вярно в тези приказки ще се разбере едва след сключването на договор с изпълнител. Нова обществена поръчка засега още не е обявена, а в проваления търг са участвали три консорциума - "Обединение инженеринг парк", "Арго Мега София Тех" и "Страбаг-Страбаг АГ Австрия - Щрабаг ЕАД България". И докато при последния всичко е що-годе ясно, то за първите два не е известно кои фирми влизат в тях, тъй като не са регистрирани в Търговския регистър.


На финалната права забуксуваха и конкурсите за две от бъдещите емблематични сгради на технопарка - "Бизнес инкубатора" и "Иновационния форум". След като преди седмица държавното предприятие обяви класирането на претендентите и съответно определи победителите, загубилите кандидати масово обжалваха решението. Само за няколко дни в Комисията за защита на конкуренцията са постъпили общо седем жалби - четири срещу търга за "Бизнес инкубатора" и три - за "Иновационния форум". Антимонополният орган все още не се е произнесъл за допустимостта им, но едва ли всички ще бъдат отхвърлени. Така че в скоро време ще бъде образувано производство, което неминуемо ще забави строителството. А както вече казахме, всичко трябва да е готово до 30 септември 2015-а. Вярно, че бизнес инкубаторът няма да се изгражда от нулата, а ще се ползва стара постройка на военните с над 18 хил. кв. метра застроена площ, но преустройството й също изисква доста време. Поради новото й предназначение е необходимо да се обособят площи за отдаване под наем на стартиращи компании и екипи, работещи в сферата на технологиите, както и зали за срещи, заведения за бързо хранене, принтцентър, банков офис и места за нощувки на работещите в "София тех парк". Колкото до иновационния форум, той ще бъде специално проектиран и построен, така че да има две многофункционални зали за конференции, срещи и събития. Общата площ на постройката ще е 5300 кв. метра.


Иначе за изпълнител на "Бизнес инкубатора" на първо място е класирано сдружението "Соф тех парк" (в което влизат "Адванс 2002" и "Нивел"), предложило цена от 9 млн. лв. без ДДС. За "Иновационния форум" пък най-много точки е събрало акционерното дружество "Монолит София". Неговата ценова оферта е 4.5 млн. лева.


По всички личи, че нерадостна ще е съдбата и на процедурата за проектиране и изграждане на многоетажния паркинг с капацитет 499 места. В нея се състезават цели четиринадесет компании и сдружения, повечето от които са добре известни - "Трейс груп холд", "Сиенит" и "ПСТ холдинг", "Главболгарстрой", "Балканстрой", "Монолит София", "Техноимпортекспорт"... Големият брой участници е сигурен знак за последващи обжалвания.


В момента върви надпреварата и за сградата "Лаборатории и офиси" (с разгъната застроена площ от 13 101 кв. м и сутерен от още 760 квадрата), в която ще бъдат обособени пет отделни блока - три за научноизследователски лаборатории, а останалите за офиси и конферентни зали. Процедурата бе обявена на 7 януари, като прогнозният й бюджет е 13.8 млн. лева. Документи за участие в нея са подали шест обединения - "Телекомплект - Тилев архитекти", "ТП Строй" (в което влизат "Техноекспортстрой", "Понсстройинженеринг", "АДМ Студио"), "София 2014" ("Главболгарстрой" и "Геострой"), "Щрабаг София тех парк", "Кордел АТМ Форум София" ("АТМ" и "Кордел България") и "ССС Лаборатории и офиси" ("Сиенит", "Сиенит строителна група", "Ателие Серафимов - Архитекти"). Дали и този търг ще бъде удавен в жалби ще научим до края на месеца, когато се очаква оценителната комисия да обяви класирането.


В най-скоро време ще са ясни и кандидатите за строителството на Експериментариума и Посетителския център, към който ще има и специален пешеходен мост, минаващ над булевард "Цариградско шосе". Според документацията двата обекта ще струват общо 4 521 000 лв. без ДДС.


Всъщност, дори да допуснем, че всички споменати търгове ще бъдат проведени успешно и съответните обекти са готови преди 30 септември 2015 г., пак остава една притеснителна подробност. За близо една трета от отпуснатите на "София тех парк" 100 милиона все още няма обявени обществени поръчки. Което ще рече, че около 30 млн. лв. може въобще да не бъдат използвани


 


 


Свършеното досега


Проблемът със забавеното реализиране на целия проект за технологичния център на столичния булевард "Цариградско шосе" не попречи на изпълнителния директор на "София тех парк" Елица Панайотова да направи куп други покупки. Така например тя вече подсигури за себе си и екипа преносими компютри, сървър, маршрутизатор, безжичен рутер, четири копирни машини, както и необходимия софтуер от "Майкрософт" за работа на устройствата. Подписан бе и договор за 360 хил. лв. с адвокатското дружество "Салчев и съдружници" за предоставяне на правни услуги, а финансови и административни съвети ще дава ДЗЗД "Сдружение Тех Консултинг" срещу други 216 хил. лева. Срещу 750 хил. лв. бяха наети и охранителите от "ДМ секюрити груп", които да пазят "София тех парк" и да осъществяват пропускателния режим до септември 2015 година. "Ронос" и "Кооперация Панда" пък ще приберат близо 330 хил. лв. за осигуряването на всевъзможни офис консумативи и канцеларски материали. Самолетните билети за ръководството на технологичния център ще доставя "Посока Ком" (подвизаваща се преди под името "Тайфун холидейз"). Договорът й е за 300 хил. лева. Още близо 600 хил. лв. ще вземе ДЗЗД "Ол ченълс-беневент" за публичност, визуализация, изготвяне и разпространение на информационни, маркетингови и промоционални материали, а "Ивент дизайн" ще получи 480 хил. лв. за организиране и провеждане на публичните събития.


Facebook logo
Бъдете с нас и във