Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

София тех парк продължава с харчовете

Близо 1 млн. лв. ще бъдат дадени за пиар услуги

Лансираният от президента Росен Плевнелиев проект за технологичен парк в столицата започна да усвоява с все по-бързи темпове отпуснатите му 100 млн. лв. от програмата Конкурентоспособност. След като неотдавна ръководството му обяви търгове за нова компютърна и офис техника, операционни системи, софтуерни пакети, канцеларски материали, консултанти и охранители, се оказа, че преди дни е пуснало и конкурс за пиари.


Точно 573 333 лв. без ДДС са предвидени за публичност, визуализация, изготвяне и разпространение на информационни, маркетингови и промоционални материали. Избраната фирма ще разполага с парите до 30 септември 2015-а, когато ще приключи договорът. Срещу солидното възнаграждение тя ще трябва да анализира целевите групи и международния опит в мрежите от бизнес инкубатори и технологични паркове, да разработи рекламна стратегия за София тех парк, както и да подготвя пиар публикации във водещи печатни и онлайн издания в страната и чужбина. Идеята е Научно-технологичният парк да стане разпознаваем сред местните ИТ фирми, научни общности, университетски институции, както и потенциални глобални партньори.


Наред с това наетата фирма ще трябва да направи и луксозен каталог от 48 страници на пет езика в 10 000 броя. Заложено е още заснемането на DVD филм за технологичния парк и отпечатването на рекламни брошури. В поръчката е включен също и брандиран пакет от офис материали, в който влизат 2000 USB памети, 10 хил. химикалки, 5000 папки, още толкова тефтери, фолдери и значки. Ще има и други рекламни материали като тениски, бейзболни шапки и чанти.


Общо 480 хил. лв. пък ще бъдат дадени на друга фирма, която ще организира и провежда публичните събития на София тех парк до 30 септември 2015 година. От избраната компания ще се иска да направи два индустриални панела, които да представят възможностите на ИТ центъра. Заложено е в тях да участват между 100 и 130 души от бизнеса, научните среди, инвестиционните фондове и специалисти в областта на иновациите. Форумите ще са еднодневни и ще се провеждат в най-малко четиризвездни хотели в София, Варна, Пловдив или Бургас.


Ангажимент на изпълнителя ще е и организирането на срещи с инвеститори. Целта е веднъж годишно в рамките на два дни представители на бизнеса да презентират новаторските си идеи и евентуално да постигнат договореност за последващо партньорство с технологичния център.


Списъкът от задачи продължава с провеждането на два инвестиционни форума за популяризиране на възможностите на технопарка. Те ще бъдат значително по-големи - с по около 500 участници. Ще се правят също и по два професионални и научни форума, както и толкова конференции. Предвидени са още три едномесечни изложби за иновативни технологии и едно тематично изложение на иновации в столичен хотел.


Ако обобщим, става дума за общо 16 публични събития, които ще трябва да организира избраната фирма. При това положение бюджетът от близо половин милион лева изглежда повече от впечатляващ - по 30 хил. лв. за всеки един от форумите. Но за легналия на сърцето на Плевнелиев София тех парк тези подробности явно не са от голямо значение. Важното е да се усвоят колкото се може повече пари, нищо че въпросният център все така продължава да съществува само на документи.


Впрочем, макар да не е построена нито една сграда в ИТ парка и да няма фирми, които да работят в него, изпълнителният директор Елица Панайотова вече закупи 11 преносими компютъра, сървър, маршрутизатор, безжичен рутер, четири копирни машини, както и необходимия софтуер от Майкрософт за работа на устройствата. Кога и с кой е подписан договорът за доставка им обаче няма как да разберем, тъй като процедурата за избор на доставчик бе от вида публична покана, без открит конкурс. Затова пък в идните седмици ще стане ясно кой ще прибере близо 330 хил. лв. за осигуряването на всевъзможни офис консумативи и канцеларски материали, сред които копирна хартия, лепящи листчета, тетрадки, тефтери, различни счетоводни бланки, химикалки, моливи, острилки, класьори, папки, батерии и дори кърпички за LCD екрани. Около 18 хил. лв. от цялата сума ще отидат за храни и напитки, предимно кафе, чай и вода. Тоалетната хартия, сапунът, ароматизаторите и чувалите за смет пък ще струват 9 хил. лева.


По всяка вероятност вече е избран и застрахователят на София тех парк. Той също се търсеше с публична покана, като в заданието бе записано, че ще се правят полици Трудова злополука на служители (20-30 души) и Имуществена застраховка на сгради, покрити рискове: пожар, природни бедствия и земетресение (с балансова стойност около 5 млн. лв.).


Неотдавна бе подписан и контракт за осигуряването на самолетните билети за технологичния център през следващите две години. Избраната фирма е Посока Ком (подвизаваща се преди под името Тайфун холидейз), а договорът й е за 300 хил. лева. Любопитното е, че в документацията на поръчката не бе записано докъде точно ще летят служителите на технологичния парк. Изглежда, и те самите още не знаят, защото в противен случай посочването на дестинациите е обичайна практика. По тази причина туроператорът е бил избран не според тарифите, които предлага, а в зависимост от таксите за обслужване. Така нищо чудно отново да станем свидетели на баснословни цени за полети, които да оправдаят раздутия бюджет.


Отделно за денонощна въоръжена охрана и контрол на пропускателния режим в София тех парк ще бъдат дадени цели 750 хил. лева. Вярно, че пазачите ще работят две години, но сумата пак не е никак малка. Очакват се и контрактите за наемането на специализирани консултанти, които да предоставят услуги по финансови и административни въпроси в периода 12 август 2013-а - 30 септември 2015 година. Предвиденият за целта хонорар е 216 хил. лв. без ДДС. Други 370 хил. лв. са предназначени за наемането на правни консултанти.


По план бъдещият технологичен център в София, който ще се намира на бул. Цариградско шосе на мястото на днешните военни поделения на 4-и километър, трябва да заработи най-късно през 2015 година. Общата площ на терена, върху който ще се помещават лабораториите и офисите, е 270 декара. Според някои експерти обаче цялата концепция е напълно сбъркана и не отговаря на обявените намерения. Проблемът е, че първо ще се строят сгради и инфраструктура, а след това ще се търсят компании, които да ги ползват. Само че високотехнологичните и развойните предприятия имат точно определени изисквания към помещенията и не е много за вярване някоя сериозна фирма да направи лабораториите си в обикновена офис сграда. Поради това технологичният център може зорлем да се превърне във втори Бизнес парк, пълен с кол центрове. А и не бива да забравяме, че Елица Панайотова бе главен мениджър на този проект в Младост 4, който също е дело на Росен Плевнелиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във