Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"София Тех Парк” получава над 20 млн. лева за суперкомпютър и общи разходи

Правителството прие решение на днешното си заседание за увеличаване акционерното участие на държавата в капитала на „София Тех Парк".

С решението се дава съгласие държавата да увеличи акционерното си участие в капитала на „София Тех Парк", чрез парична вноска на обща стойност 20 046 913 лева.

Средствата от увеличението на капитала ще се използват от „София Тех Парк"  целево, за покриване на съответните „общи разходи за собственост“, включващи разходи за придобиване и експлоатационни разходи, чрез закупуване на „суперкомпютър с производителност от порядъка на петафлопс“.

Парите  ще бъдат осигурени по бюджета на Министерството на икономиката за 2020 г.

На 2 юли бе направена символична първа копка на сградата на бъдещия български суперкомпютър на територията на "София Тех парк". Очакванията са изключително мощната изчислителна машина да заработи до края на февруари 2021 г. и да превърне страната ни в регионален дигитален хъб, както и да привлече инвеститори във високите технологии. 

Кандидатурата на България за изграждането и финансирането на суперкомпютъра беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking. Общата стойност на проекта е около 18 млн. евро, а държавното финансиране в проекта, включително прогнозните оперативни разходи за първите 5 години на експлоатацията, е в размер на 12 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във