Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

"София тех парк" не е като "Бизнес парк София"

Новият шеф на "София тех парк" Асен Ненчев и заместниците му Натанаил Стефанов и Васил Караиванов (от ляво на дясно)

"София тех парк" и "Бизнес парк София" си приличат не само по имената. В основата на двата проекта е един и същи човек - президентът Росен Плевнелиев. Разработването им също бе доста сходно. Но всичко останало е коренно различно. Край 4-и километър на бул. "Цариградско шосе" се вихрят скандали, а новопостроените сгради стоят празни. Докато в кв. "Младост 4" всички офиси са пълни, дори ще се строят нови и търговията и свързаните услуги направо кипят. При което няма как да не се запитаме откъде идва разликата?

Отговорът е изключително лесен - "София тех парк" се стопанисва от държавата, а "Бизнес парк София" е изцяло в частни ръце. Може би Плевнелиев е пропуснал да вмъкне тази малка подробност в сметките си за технологичния център или пък е вярвал, че пребиваването му в президентството ще продължи по-дълго и ще може да наложи там изпитания модел от бизнес парка. Впрочем, в подкрепа на последното ще припомним, че за първи директор на "София тех парк" бе назначена Елица Панайотова - бивш началник на "Бизнес парк София". В политиката обаче нещата са непредвидими и ако нещо не може да се случи от днес за утре, обикновено не се случва. Или поне не по предвидения начин. Историята на техпарка на "Цариградско шосе", който официално бе открит в края на 2015-а, е точно такава. Само за четири години старите и изоставени военни казарми там бяха заменени с модерни сгради и лаборатории. Обещаваха се разработки на иновации, сътрудничество с университети, бизнес инкубатори - с две думи, нещо като Силициевата долина. Но изведнъж започнаха да се правят промени в борда на директорите на дружеството, чийто принципал е министърът на икономиката. Съответно реализирането на старите обещания бе заменено със скандали, препирни и нападки. 

Кулминацията дойде преди седмица, когато Ивайло Пенчев, шеф на "Уолтопия" - единствения частен инвеститор в парка, излезе с отворено писмо срещу ръководството. "Една година след като открихте техпарка за сто милиона имате петдесетина човека в няколко стартъпа, май всичките финансирани с държавни и европейски пари, на ниски наеми. В лабораториите май нищо не се създава, но сигурно имат директори и харчат пари. Имате си и борд и не знам колко служители...", отбеляза Пенчев, с което на практика отвори кутията на Пандора. Последваха други критики, опити за защита и най-накрая поредната кадрова рокада. От 16 март новият намален състав на ръководството на "София тех парк" вече е вписан в Търговския регистър. Изпълнителен директор е Асен Николаев Ненчев. Той става и член на съвета на директорите заедно с Васил Пламенов Караиванов и Натанаил Трайчев Стефанов. За тях министърът на икономиката Теодор Седларски казва, че са "млади, амбициозни хора, свързани с бизнеса, с опит в проектите". В действителност Ненчев е живял и учил дълго време в чужбина и е стигнал до позицията заместник-вицепрезидент на банка "Мерил Линч" в Лондон. Преди четири години се връща в България и попада в мениджмънта на "Лукойл България". Васил Караиванов пък преподава в стопанския факултет на СУ "Св.Климент Охридски", чийто декан до неотдавна беше именно Седларски. Най-младият член на борда е Натанаил Стефанов, който също преподава в Софийския университет.

Основното предизвикателство пред новите началници ще е да напълнят с живот огромните здания. "Експериментариумът" е сграда с над 2000 кв. м площ, предназначена за създаване на музеен център на иновациите и високите технологии, но сега е напълно празна. Лабораторният комплекс, оборудван с най-нова техника, включително и най-мощния 3D принтер на Балканите, също е пуст. Иновационният форум "Джон Атанасов", който е място за срещи и домакинства на различни събития, досега е приютил около 60 сбирки. Или средно по едно на седмица. Там все още не са обособени и предвидените обслужващи звена като информационно бюро за иновативни технологии, книжарница, детски работилници и други. Най-заселен засега е "Инкубаторът", замислен да се превърне в генератор на иновативни фирми. В него са се настанили над 30 компании, от които 23 стартъпи. Те заемат две трети от площите, но точно за тях шефът на  "Уолтопия" Ивайло Пенчев заявява, че са създадени с държавни пари, трудно се издържат и стоят само заради много ниските наеми. 

Отдавна се говори, че интерес да инвестират в "София тех парк" имат фирми като "Аутомотив Клъстер България", Vmware, "Телелинк" и други. Така че ще е интересно да видим какво ще каже новото ръководство за техните проекти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във