Банкеръ Daily

Управление и бизнес

София събра Върховни одитни институции от Европа

В София се провежда конференция на тема "Ролята на Върховните одитни институции за засилване на отчетността, прозрачността и интегритета в публичния сектор". Конференцията се организира от Сметната палата на България в рамките на председателство на Съвета на ЕС. В срещата участват президенти и представители на сметни палати от 26 европейски страни, сред които 19 страни членки на ЕС, и Европейската сметна палата, съобщиха от Сметната палата.

Форумът е открил Цветан Цветков, председател на Сметната палата на България. Целта ни е върховните одитни институции от страните-членки на ЕС и от страните, които кандидатстват за членство, да споделят своя опит и водещи практики по прилагането на принципите на доброто управление в публичния сектор - отчетност, прозрачност и интегритет,казал при откриването на форума Цветан Цветков.

Обменът на опит между европейските одитни институции и тези на Западните Балкани ни дава по-добри правила за разходване на средствата. Стабилността и доверието в администрацията, интегритета и върховенството на закона са невъзможни без одитните институции, е посочила министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова при откриването на конференцията. Тя подчертала, че събитието е едно от важните в календара на Българското председателство на Съвета на ЕС именно заради активната роля, която сметните палати имат в интеграционния процес на Западните Балкани. "Одиторите не са врагът, от който трябва да се страхуваме, а наш партньор , който ни помага да адаптираме структурите си, да ги направим работещи и отговарящи на изискванията и законите", допълнила министър Павлова.

Доброто управление е в основата на доверието на гражданите в техните институции. Ето защо, като одитори ние трябва не само да разкриваме недостатъците, но и да обменяме и разпространяваме добри практики с оглед постигане на по-голяма управленска отговорност, прозрачност и почтеност във всички сфери на публичния сектор", посочил в изказване пред участниците в срещата председателят на Европейската сметна палата Клаус-Хайнер Лене.

По време на конференцията председателите на Сметните палати на Турция - Сейт Ахмет Баш и на Косово - Бесник Османи са подписали споразумение за сътрудничество, съобщиха от Сметната палата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във