Банкеръ Daily

Управление и бизнес

София ще посрещне новата година с аквапарк

София ще посрещне новата година с аквапарк. Освен грандиозният ремонт на изоставеният и запустял от години парк „Възраждане“, който трябва да бъде завършен до края на тази година, на неговата територия ще бъдат изградени също аквапарк и СПА зона. Това става възможно след като една стара идея на кмета на столицата Йорданка Фандъкова още от 2011-а , най-сетне миналата година стигна до същинска реализация.

В рамките на програмата на Столична община за развитие на зелената система на града и за  разширяване на възможностите за масов спорт,  през лятото на 2018-а  общинският  съвет взе решение за разширяването на парка с 25 дка и даде зелена светлина на общинското дружество „Софийски имоти“ да продължи с ремонта му и  да бъде реализиран проекта за аквапарк.  Той ще има пет открити басейна, обслужваща сграда със  закрит басейн и със СПА зона - всички снабдени и те захранвани с минерална вода.

Беше дадено разрешение  общинското дружество  да   финансира проекта с  9.9 млн. лв. Бе определено  5.5 млн.лв. от тях да са  финансиране от самото дружество, а останалите да се получат  по  линия на  Фонда за развитие на градска среда към Оперативна програма "Региони в растеж".

В края на миналата година беше избран и изпълнител , а на 4 януари тази година  "Софийски имоти" официално подписа  договор с "Калистратов груп" за изграждане на съоръжението  в новата част на парк "Възраждане".  Срокът за изпълнение  според контракта е  342 дни. За реализирането на проекта изпълнителят ще получи  9.54 млн. лв. без ДДС -  сума  съвсем близка  до максималната прогнозна стойност.

През 2015-а сдружението „Парк Възраждане  ДЗЗД, в което влизаха  "Калистратов груп"  и  "СК-13 Пътстрой" спечели и другата обществена поръчка на „Софийски имоти“ , чрез която година по-късно бяха оформени   първите 52 дка от парка. Тогава заданието включваше изграждането на  сух фонтан, амфитеатър, детска площадка, паркинг и други обекти. Първоначално обединението на двете фирми спечели търга на "Софийски имоти" с цена 4.84 млн. лв. без ДДС, но впоследствие заради "непредвидени обстоятелства" му  бяха доплатени още 1.15 милиона.

Сега същият изпълнител ще изгради и новите водни съоръжения, които  ще се простират на повече от  6.6 дка площ. Ако се  съди  по одобрения проект, капацитетът на аквапарка е да го ползват 500 души. Всички басейни ще получават   минерална вода от Баталова воденица.  Най-големият от тях  ще е от 680 кв. м. и ще разполага с четири пързалки ( две тип „ролба“ с по  един  улей и  една с три  успоредни улея в северната част на комплекса ) Ще има и бебешки басейн, детски басейн, хидромасажен басейн и басейн за възрастни. СПА центърът ще бъде в триетажна сграда, в която ще има съблекални и подземен басейн. От последния й етаж ще става спускането по пързалките. Подземният басейн ще има шест  коридора и ще бъде с площ  от 25 на 15 метра.  Това на практика вече е  финалният  етап, при който паркът  ще бъде напълно завършен и ще се разпростре на обща  площ от  80 декара.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във