Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

София с пет кръстовища на две нива

До края на 2013 г. трябва да приключат строителните работи и по петте проекта за кръстовища на две нива в София. Става въпрос за пресечните точки на бул. България и бул. Иван Гешов, бул. Иван Гешов и ул. Георги Софийски, кръстовището в кв. Младост 2, това на Телевизионната кула, както и при ул. Стоян Михайловски и бул. Симеоновско шосе.


С реализацията на проектите ще се създаде една почти безконфликтна връзка от гара Подуяне, през Телевизионна кула, кръстовището на ул. Стоян Михайловски и бул. Никола Вапцаров, по ул. Сребърна, бул. Петко Тодоров и ул. Георги Софийски до Красна поляна. По думите на заместник-кмета по транспорта Любомир Христов това разстояние ще се изминава за по-малко от десет минути.


В момента в срок върви строителството на кръстовищата на Телевизионната кула и при пресичането на ул. Георги Софийски и бул. Иван Гешов. Те трябва да са готови до края на тази година. Предстои да започне и реконструкцията на кръстовището на ул. Стоян Михайловски и бул. Никола Вапцаров като продължение на проекта от Телевизионна кула.


В началото на следващата година пък може да започне изграждането на една от най-ключовите безконфликтни връзки - таза между бул. Иван Гешов и бул. България. Проектът предвижда бул. България да запази сегашното си ниво, а пресичането с бул. Иван Гешов да става на второ ниво с кръгово движение. За реализацията на обекта са предвидени около 26 млн. лв., но крайната цена ще е ясна, след като приключиха проектирането и формалните процедури и се обяви обществената поръчка за избор на изпълнител.


Имаме амбиция да започнем и преасфалтирането на част на бул. Цариградско шосе, но това зависи от бюджета. Водят се и разговори с Европейска инвестиционна банка за финансирането на проекта за изграждане на кръстовище на две нива на Лъвов мост, каза още Христов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във