Банкеръ Daily

Управление и бизнес

София предлага три сгради за седалище на Европейския орган по труда

Правителството одобри през април издигането на кандидатурата на България за седалище на Европейския орган по труда. София предлага три сгради за седалище на европейската институция. Конкуренти на нашата столица в съревнованието са Никозия, Рига и Братислава. 

Обсъждането на предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета за създаване на новата структура започна през март 2018 г. в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Органът ще подкрепя държавите-членки на ЕС в сътрудничеството, обмена на информация, съгласуваните и съвместните инспекции, медиацията, сътрудничеството в случай на трансгранични нарушения на функционирането на пазара на труда.

Европейската комисия представи вчера оценката си за четирите кандидатури за домакинство, според която София е готова да предостави три сгради, които са на разположение още преди началото на дейността на новата европейска структура, предвидено за януари догодина. Комисията добавя, че намира съответствие между предложението и поставените изисквания. Също така се пояснява, че София е готова да покрие наема за 18 месеца, ако бъде избрана една от трите предложени сгради. Важни условия за избора на домакинство са достъпност до работното място, наличие на училища за децата на служителите на агенцията, достъп до пазара на труда, социална сигурност и медицинско обслужване за съпрузите и децата на служителите.

Очаква се Европейската комисия да направи оценка на предложенията до края на седмицата, а победителят да бъде обявен на 13 юни след гласуване в Комитета на постоянните представители в ЕС. Очаква се новата структура да заработи до края на 2019 г.

Клипът на кандидатурата на София може да видите ТУК.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във