Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СОФИЯ ОЛЕКНА С 8.4 МЛН. ЕВРО ЗАРАДИ ОБЩИНАРИТЕ СИ

Безумното чиновническо размотаване на ключови инфраструктурни проекти вече даде своите негативни резултати. В четвъртък (14 февруари) от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщиха, че България ще загуби 8.4 млн. евро от парите по програмата ИСПА, предвидени за подобряване на водния цикъл в столицата. Целият финансов меморандум е за 58.5 млн. евро, като 47.9 млн. евро от тях са предвидени за строителството. С тях до края на 2010 г. трябва да бъде изградена пречиствателна станция за питейни води в София, както и няколко големи колектора.
В серия свои публикации през миналата година в.БАНКЕРЪ нееднократно алармира за опасността от неусвояването на европейските пари заради замотаване на ключови документи и решения в Столичната община. За жалост най-мрачните ни прогнози вече започнаха да се потвърждават. До същия извод са стигнали след срещата си през седмицата и заместник-кметът на София Ирина Савина, главният архитект Петър Диков, секретарят на кметството Росен Желязков, директорите на дирекциите на МОСВ, които управляват средствата по ИСПА и Оперативната програма Околна среда - Шинка Маринова и Васил Маргаритов.
На рандевуто станало ясно, че един от колекторите - в кв. Орландовци, няма да може да бъде изграден, защото процедурите за отчуждаване на земята на 99 имота тепърва ще започнат. Като се има предвид огромният брой на тези терени и неизбежните в подобни случаи претенции на собствениците им за по-високи обезщетения, е повече от ясно, че столичани ще се простят с 8.4 млн. евро от предвидените за строителство 47.9 млн. евро. Причината е, че сроковете просто няма как да бъдат спазени.
По-лошото е, че съществува реалната опасност да се простим с всичките европари, отпуснати ни за този проект по ИСПА. За това говори и фактът, че по време на срещата между общинари и представители на ековедомството е било взето решение предвидените за изграждане обекти да се разделят и по тях да бъдат обособени четири отделни тръжни процедури.
Основният проблем проектът да започне и да се реализира, е неуредената от Столичната община собственост на земята по трасетата на различните обекти. От страна на МОСВ всички ангажименти по проекта - подготовка на работни проекти и тръжни досиета, се изпълняват в срок. Оказва се и методическа помощ на Столична община, но има въпроси, чието решение е изцяло от тяхна компетенция, коментираха в съобщение до медиите от ведомството на Джевдет Чакъров.
Ситуацията се заплита още повече и поради обстоятелството, че все още Държавната комисия за енергийно и водно регулиране(ДКЕВР) не е одобрила бизнес плана на Софийска вода за периода 2009-2013 г., а пък общината не е подписала анекса към концесионния договор със стопанина на столичната ВиК мрежа. Изпълнението и на двете условия е изискано от Европейската комисия в подписания през 2006 г. финансов меморандум, регламентиращ плащанията по проекта.
Далеч по-страшното от загубените евромилиони обаче е друго. Всички средства, които Брюксел безвъзмездно ни предложи, ще трябва да бъдат покрити от жителите на столичния град. Защото ключовите обекти просто трябва да бъдат изградени. А за финансирането им вече остава един-единствен източник - увеличаване на цената на водната услуга. Подобен сценарий разви преди време в интервю за в.БАНКЕРЪ и главният секретар на Софийска вода Иван Иванов.
Възниква въпросът защо след като подготовката на проекта е започнала през 2004 г., а финансовият меморандум за водния сектор на София е подписан през 2006 г., като още тогава са набелязани и обектите, Столичната община не е започнала навреме процедурите за уреждане на собствеността на терените по трасетата. И защо заради безхаберието на група чиновници сега ще страдат всички столичани. И още... ще има ли подведени под отговорност длъжностни лица?
Редно е върху това да се замислят и представителите на Европейската комисия, МОСВ, водният регулатор, Столичната община и Софийска вода, които ще се срещнат на 26 февруари, за да обсъдят всички тези проблеми. Защото средствата, които Брюксел отпуска на България, тепърва ще се увеличават, а с тях и вероятността те да не бъдат усвоени. Заради бюрократични спънки, немърливост и рушветчийство.
Стефан Савов

Facebook logo
Бъдете с нас и във