Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СОФИЯ НЯМА ДА ЗАБОГАТЕЕ ОТ ПРИВАТИЗАЦИЯТА ПРЕЗ 2008-А

След като Столичната общинска агенция по приватизацията (СОАП) отчете рекордните 121.3 млн. лв. приходи за 2007 г., ръководството й, изглежда, е решило да забави темпото, тъй като предвижда през 2008-а да събере едва 17 млн. лв., от които 63.5% ще дойдат чак през последното тримесечие.
От годишния план за приватизацията става ясно, че Столичната община ще продаде мажоритарното си участие в седем дружества и миноритарните си дялове в други четири общински компании. За приватизация са предложени също и 168 обособени обекта, които се използват за стопански цели. До тази година Столичният общински съвет (СОС) е успял да продаде около 90% от общинската собственост в търговските дружества и над 1900 нежилищни имота.
За пореден път в годишната приватизационна програма са включени скандалноизвестната фирма Софийски имоти (100% общинска собственост) и Общинска банка, в която общината държи 70.54 процента. За тези дружества от месеци се подготвя правен анализ, който трябва да посочи в какво състояние се намират и кой е най-подходящият метод за приватизацията им. Според главния изпълнителен директор на СОАП Иван Димитров обаче продажбата им няма да може да се осъществи в рамките на тази година, тъй като е необходимо значително повече технологично време за провеждане на процедурите за тях. Ако се спазят всички условия, приватизацията на Общинска банка може да се случи най-рано през януари 2009 година, каза още той.
Другите компании, които СОАП подготвя за продажба през 2008 г., са БКС-Център, Озеленяване и Галатея 2002, чийто капитал е 100% общинска собственост. В плана е и най-обсъжданото столично дружество - Топлофикация-София (58.197% общинска собственост). Вероятността тяхната продажба да стане факт до края на годината обаче също е много малка. Единствената възможна сделка през 2008-а, според Димитров, е приватизацията на Общинска застрахователна компания, в която София държи 65.55% от капитала й.
Вносителят на доклада и председател на надзорния съвет на СОАП Даниел Кирилов обясни във вторник (19 февруари) по време на заседание на бюджетната комисия на Столичния общински съвет, че очакваните приходи на агенцията са толкова малко именно поради невъзможността да бъдат приключени в рамките на годината приватизационните сделки на повечето общински дружества. Според съветника Владимир Каролев (НДСВ) обаче, продажбата на въпросните компании зависи единствено от мнозинството в местния парламент (б. ред. ГЕРБ има 33 от 61 места в общинския съвет) и при желание на неговите съветници приватизацията им може да приключи много по-бързо. Не е нормално да се планира само една сделка за цяла година, при положение че в надзорния съвет на СОАП работят 13 души, допълни още той. Иван Нейков (СДС) пък предложи в програмата за приватизация да влязат и терените на скандалното дружество „Трамкар, с което очакваните приходи се увеличават на 40 млн. лева. Комисията обаче отхвърли това искане с мотива, че първо трябва да се преместят инсталациите, разположени върху въпросните имоти, и чак след това да се пристъпи към тяхната продажба.
В програмата за приватизация не попаднаха фирмите Чистота-Искър, ГИС-София, Софинвест и Спортна София 2000, тъй като техните функции са предимно социални. Чистота -Искър е оператор на депото в Суходол, а ГИС-София поддържа цифровата кадастрална карта. Софинвест пък е специализирана в събарянето на сгради и рекултивирането на терени, а Спортна София 2000 управлява всички общински спортни съоръжения, разположени в столицата. Извън списъка остава и фирмата за ремонт на трамваи Трамкар. Според СОАП обаче е възможно тази година да бъдат продадени обособени части от тези общински дружества, които не са свързани с основният им предмет на дейност. Така приходите може да станат по-големи от очакваните.
Годишният план за приватизацията в София ще бъде обсъден и от останалите комисии през тази седмица, след което, на 28 февруари, на редовното си заседание СОС ще реши дали да приеме програмата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във