Банкеръ Daily

Управление и бизнес

София няма да обжалва съдебното решение за мръсния въздух

Йорданка Фандъкова

Столичната община няма да обжалва съдебното решение за мръсния въздух, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Администрацията ще се опита да изпълни указанията на съда. "Столичната община ще изпълни всички 4 анализа, които съдът ни възлага да направим. Възложила съм до 6 месеца да се въведе и първата ниско емисионната зона за автомобили в София, също определена от съда. Моето решение е да не обжалваме решението на съда. Разправии и препирни по темата с въздуха не трябва да допускаме, това е най-важната тема за София, защото касае здравето на хората и се нуждаем от обединени усилия, а не от преследване на други цели", посочва градоначалникът.

Преди две седмици Софийският градски съд реши, че Столичната община е допуснала системно превишаване на фините прахови частици.  По делото, заведено от граждани и неправителствени организации за мръсния въздух в София, СГС призна за установено, че общината е допуснала системно замърсяване на въздуха. И постанови, че СО не е приела актуална програма за управление на качеството на въздуха, и не е изпълнила напълно задължението си да информира обществото относно качеството на атмосферния въздух.

СГС осъди общината в срок от 12 месеца от влизане в сила на решението да преустанови бездействието си с мерки, като въведе стимули за използване на алтернативни методи за отопление да направи оценка в сектор транспорт. С решението си съдът задължи общината да направи анализ за възможностите за етажни паркинги и увеличаване на буферните паркинги, както и изграждане на цялостна велосипедна мрежа. Решението не беше окончателно и подлежеше на обжалване пред Апелативен съд - София в двуседмичен срок от връчването на страните.

"Важно е, че съдът потвърждава всички мерки, които изпълняваме в Програмата за подобряване на качеството на въздуха в периода 2021 – 2026. С решението е потвърдена и тенденцията за намаляване на дните със замърсяване, и на концентрацията на ФПЧ, но за постигане на всички норми има още много работа, която изисква усилия от всички на местно и на национално ниво. За тази задача е нужно обединение на местната власт, гражданите, неправителствените организации, Министерство на околната среда и водите и парламента. Не приемам твърдението за бездействие по отношение на въвеждането на стимули за гражданите за използване на алтернативни незамърсяващи методи за отопление, защото това е програма, по която се вижда, че работим. Обръщам внимание на това, че при монтажите на новите печки има хора, които споделят, че са притеснени от повишаването на цените на тока, природния газ и недостига на пелети. До момента 84 домакинства се отказаха. Не трябва да позволяваме връщане назад в този процес и затова е важно е да се намери механизъм на национално ниво за решаване на проблема с цените на горивата", пише още Фандъкова.

Кметът съобщава, че продължава безплатната подмяна на стари печки на дърва и въглища с по-екологично гориво. 5000 са домакинствата, които вече са включени в програмата. Над 1000 са получените нови заявления. А проучванията показвали, че над 30% от запрашеността през зимата в София се дължи на отоплението на дърва и въглища.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във