Банкеръ Daily

Управление и бизнес

София настига европейските заплати, но в други региони е критично

Гражданите на София вече живеят като европейци, защото доходите им и БВП се равняват на средноевропейските. В други региони обаче състоянието е критично. Това показва годишното изследване за развитието на регионите в България на Института за пазарна икономика. 

"Следкризисното възстановяване предстои за 19 от областите на страната, а за една трета от регионите икономически напредък няма. Това, което виждаме за София е, че София вече е Европа", коментира главният икономист на института Десислава Николова, цитирана от БНР.

Данните сочат, че БВП в София на глава от населението е равен на средноевропейския към 2014 година, но това изобщо не може да се каже за по-голямата част от страната, където са достигнати към момента между 20 и 40 процента от средноевропейските нива на доходите.  В дъното на класацията за пета поред година остават Разград и Силистра, както и регионът на Северозапада. Там темповете на растеж вече трудно могат да се възстановят.

"Това изоставане се отнася и за икономиката, и за социалното им развитие, там инвестиции общо взето няма, трудовият пазар е в изключително тежко състояние, там и хора вече почти няма. И, за съжаление, в тези области според нас вече е достигната една критична точка, отвъд която бърз темп на растеж много трудно може да бъде достигнат", каза Десислава Николова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във