Банкеръ Daily

Управление и бизнес

София е водеща дестинация за туристите от Испания у нас

Голфът печели все повече почитатели и у нас. Оформени са вече три зони за практикуването му - край София, край Банско и в област Добрич.

София е водеща дестинация за посещения на туристите от Испания у нас, следвани от Пловдив, Варна, Банско, Велико Търново и Бургас. Това е отбелязала министърът на туризма Стела Балтова в разговор с Алехандро Поланко Мата, посланик на Кралство Испания в България. Двамата са обсъдили развитието на двустранните отношения в областта на туризма и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни.

Тя посочи, че вече у нас работим по подготовката на предстоящия зимен сезон. По думите на министър Балтова летният туристически сезон 2021 е бил изключително добър за бизнеса, като вече се достигат 70% от нивата на сектора от 2019 година.

Връзките между двете страни в областта на туризма са силно развити. А България е традиционен участник в изложението FITUR, което тази година се проведе в периода 19-23 май в  Мадрид.

Посланик Алехандро Мата коментира, че страната ни е позната туристическа дестинация за испанските граждани, като традиционно около 90 хил. испанци я посещаваха годишно преди пандемията от Ковид-19. А и броят на гостите от тази страна растеше. По данни на Министерство на туризма, базирани на Единната система за туристическа информация, броят на туристите от Испания през 2020 г. в местата за настаняване е над 11 300. Заедно с това той отбелязва, че много българи също пътуват до Испания.

Посланикът е информирал министър Балтова, че посолството участва в организацията на събитие, на което ще бъдат популяризирани възможностите за голф туризъм у нас. Освен това дипломатическата мисия у нас подпомага издаването на пътеводители, които промотират дестинация България, е подчертал посланик Алехандро Мата.

 

Сътрудничеството на България с Испания в областта на туризма

е от особено значение поради факта, че туризмът е един от най-важните отрасли в испанската икономика и има огромен дял във формирането на БВП на страната от Иберийския полуостров.

България участва активно във всички по-значителни международни и национални инициативи, които се организират в Испания. Ежегодно българската страна участва в туристическото изложение ФИТУР в Мадрид.

Съществуват добри перспективи за осъществяване на съвместни туристически проекти между българските и испанските съвети по туризъм, както и за използване натрупания опит на испанската страна за развитието на вътрешния, селския и градския туризъм.

Facebook logo
Бъдете с нас и във