Банкеръ Daily

Управление и бизнес

София е лидер по сигнали за заплата в плик

Неплащане на заплати и осигуровки, заплата в плик и извънреден труд извън закона са най-честите негативни практики, за които са получени сигнали чрез безплатното мобилно приложение "Вокс" на КНСБ. Лидер при сигналите за заплата в плик е столицата, а най-много негативни практики са посочени в областта на търговията и услугите.

В днешната сложна ситуация на пазара на труда, мобилното приложение дава възможност на работещи да подават сигнали за нарушения от страна на работодателите, както и да зададат въпрос, свързан с трудовите и осигурителните им права. Получените сигнали се препращат към компетентните институции, обясни националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов.

"Най-голям брой на сигналите са в областите на търговията и услугите, туризма, хотелиерството и транспорта. Неплащане на заплати и осигуровки, извънреден труд, полаган извън законовите рамки, работа без договор“, посочи Капитанов пред БНР.

Той отбеляза още, че в ситуацията на извънредното положение, когато хората трябва да се регистрират в Бюрото по труда, всички тези незаконни практики излизат наяве. Оказва се, че много хора в България работят в сивия сектор, без трудов договор и получават заплати на ръка.

Приложението на КНСБ - "Вокс" е достъпно от юни миналата година, като част от кампанията на синдиката срещу сивата икономика и некоректните работодатели - "Сивото убива". Апликацията се сваля безплатно от магазините за мобилни приложения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във