Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Соф Кънект" подписа анекса към договора за концесията на Летище София

Концесионерът на летище София - консорциумът "СОФ Кънект", обяви, че е подписал допълнително споразумение към договора за Летище София с Министерството на транспорта. 

Анексът предвижда отлагане на плащането на годишните концесионни възнаграждения за първите десет години с четвърт век. И още - държавата и концесионерът поемат ангажимента най-малко веднъж годишно да наблюдават отражението на пандемията от COVID-19 и да предприемат необходимите мерки за "ремонт в крачка" на концесионния договор и допълнителното споразумение с цел запазване икономическия баланс на концесията.

"Възстановяването на икономическия баланс на концесията (което се прави в пълно съответствие с клаузите на Концесионния договор) е абсолютно необходимо за оцеляването на летището в безпрецедентната криза в авиационния сектор, предизвикана от пандемията от COVID-19. Това е потвърдено от водещи международни институции с богат опит, които прилагат стриктни правила. Възстановяването на баланса включва актуализиране на плана за капиталовите разходи и отлагане (а не опрощаване) на годишните концесионни възнаграждения за първите 10 години. Отлагането ще позволи от самото начало на концесията да бъдат направени необходимите инвестиции, независимо от негативните последици от пандемията", се казва в официалната позиция на "Соф кънект".

В съобщението се отбелязва, че всички ключови предимства от концесията за България се запазват въпреки кризата, а размера на договорените инвестиции няма да бъде нарушен.

"Авансовото концесионно възнаграждение от 660 млн. лв. (с ДДС) ще бъде заплатено незабавно в пълен размер. Планът на капиталовите разходи е увеличен с 16 млн. евро - до 624 млн. евро (вместо 608 млн. евро както е в първоначалния вариант на договора). Ангажиментът да бъде построен нов Терминал 3 до 2030 г. остава непроменен, въпреки намаляването на трафика от 7.1 млн. пътници през 2019 г. до 2.9 млн. пътници през 2020 г.", уверява концесионерът.

Много хубаво не е на хубаво, гласи една народна мъдрост. Отдавна ни е омръзнало да я повтаряме, но какво да правим - т. нар. пратеници на народа в законодателната и изпълнителната власт непрекъснато ни принуждават. Без значение дали са леви или десни, дали са сини, червени или жълти, дали са от столицата или дълбоката провинция, от китните градчета или селца около София. Ама като няма кой да чете и да помни?

Facebook logo
Бъдете с нас и във