Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Социалното министерство обмисля дали да удължи схемата 60/40 след края на юни

Следващата седмица се очаква нотификация от Европейската комисия за нова схема на държавна помощ за засегнатите сектори на икономиката заради извънредното положение.

С 85 милиона лева за няколко месеца ще се покриват по 290 лева за всеки работник преминал на намалено работно време. От помощта първи ще могат да се възползват фирмите от пътническите превози. Това съобщи пред БНР зам.-социалният министър Зорница Русинова.

"Смисълът на тази подкрепа е, че когато едно предприятие трябва да работи с по-ниски обороти, има определени ограничения, за да се върне в икономическата си активност, която е имало преди. Вместо да съкращават хора това, което ние ще предложим на фирмите, е част от тези хора да преминат на намалено работно време", заяви Русинова.

Тя допълни, че след анализ ще се прецени дали схемата 60/40 да бъде удължена и след края на месец юни. Към момента 12 000 фирми са подали заявки за над 180 000 работещи. Това, според изчисления на социалното министерство, задържа ръста на безработицата с 5 процента.

Същевременно данни на НСИ сочат, че усвоените от бюджета средства, предвидени за мярката 60/40 до 12 май, са едва 1.45%, което е близо 14.5 млн. лв от заделените 1 млрд. лв. 

От Асоциацията на индустриалния капитал в България твърдят, че са предвидили неефективността на мярката още с нейното приемане.

Мярката 60/40, която всъщност е 38/62 с всеки изминал ден доказва, че е неработеща и не отговаря на реалните предизвикателства, пред които българските предприятия са изправени, подчертават от АИКБ. Броят на фирмите, кандидатствали по мярката за периода на извънредното положение, е под 4000 от общо 350 000 регистрирани в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във