Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Социалните партньори подкрепят актуализацията на бюджета

Служебният финансов министър Асен Василев, служебният социален министър Гълъб Донев и председателят на КНСБ Пламен Димитров

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди актуализацията на бюджета. Предлага се разходната част да бъде увеличена с 1,8 млрд. лв., като зад това стоят допълнителни приходи в размер на 2 млрд. лв. Партньорите са постигнали принципно съгласие по тази тема.

Обсъден беше и бюджетът на Националната здравноосигурителна каса. По него има различни забележки. Финансовият министър Асен Василев се възпротиви на предложения от управителя на НЗОК Петко Салчев бюджет. Според министъра в проектобюджета на НЗОК липсват 14 млн. лв. за администрирането на ваксини. Освен това допълнителните 3 млн. лв., които са за допълнителна администрация, не трябва да бъдат включени в бюджета. Василев обясни, че това не е ново изискване и тази дейност ще отпадне от НЗОК и ще остане там, където се администрира в момента - Агенцията за социално подпомагане.

Тристранният съвет обсъди и увеличение на минималната, максималната и на социалната пенсия. Предложението е да се увеличи тежестта на всяка една година осигурителен стаж. А средното увеличение на пенсиите да бъде с 12,5%. Минималната пенсия би трябвало да стане от 300 на 340 лв. Максималната пенсия ще расте с по-бавни темпове и ще достигне 1500 лв. Социалната пенсия от 148,71 лв. ще стане 170 лв. Решението зависи от Народното събрание. 

"Обсъдиха се трите бюджета - държавният бюджет за 2021 година, на Държавното обществено осигуряване и бюджета на Националната здравноосигурителна каса. И трите бюджета са подкрепени, с малки забележки по бюджета на Здравната каса. Целта е да може държавата да продължи да функционира нормално в рамките на приходите, които ще бъдат акумулирани допълнително, за да не се допусне превишение на дефицита, напротив с 0,5 процента се намалява дефицитът", заяви служебният социален министър Гълъб Донев след заседанието.

По думите му допълнителните проходи идват от по-голямата събираемост на данъци и акцизи и от страна на здравните и социалноосигурителни вноски: "Летните месеци дават възможност на бизнеса да работи нормално, на пълни обороти. Увеличението, което се предлага, е в рамките на разумното, във връзка с последваща COVID вълна, има ресурс да бъдат гарантирани както и бизнеса, така и работещите граждани и домакинствата. Повишение има във всички бюджети - в областта на социалната политика - предлаганото преизчисление на пенсиите, заложени са над 230 милиона за други социални плащания, както в сферата на здравеопазването."

Ще бъдат подпомогнати и семействата с деца до 14-годишна възраст - подкрепа при евентуално ново затваряне и оставане вкъщи.

"Тази актуализация е направена при допускане за тежка COVID криза", уточни министърът на финансите Асен Василев. Съответно заложените параметри на растеж и инфлация са съобразени с такъв сценарий, плащанията към бизнеса и здравната система са също съобразени с такъв сценарий. Те са условни - ако не се случи такава криза, те ще бъдат значително по-малки, добави министърът.

"Идеята е, идвайки едно правителство, да има финансовия ресурс да се справи с потенциална тежка вълна на COVID, без да трябва да се предприемат някакви спешни или извънредни мерки, що се отнася до финансите на държавата", обясни още Василев.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров заяви, че синдикатите подкрепят актуализацията на бюджета по две причини: "Едната е, че всъщност имаме увеличение на разходите в необходимата степен, за да се покрият социалните разходи, разходите за подкрепа на бизнеса и заетостта, и допълнителни разходи в сферата на здравеопазването. Тези 1 млрд. и 800 млн. лв. са жизненоважни и наистина много хора, много организации чакат това да се случи. На второ място подкрепяме философията на тази актуализация. Тя не орязва други разходи. Постигаме едно балансирано действие, спрямо приходи и разходи в действащия бюджет. Като дори се предвижда малко намаление на общия дефицит в края на годината."

От КНСБ са направили няколко предложения - публичният транспорт да бъде подкрепен, както и да се увеличи квотата за ваучерите за храна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във