Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Социалният министър лансира орязване на дните за лечение вкъщи

Социалният министър Бисер Петков лансира идея за намаляване на броя дни, които личните лекари могат да издават на болните лица. Сега той е 14 дни, може да се ограничи до седем.

Идеята на министъра на труда идва на фона на напрежение около предложението работодателите да не плащат първия ден болничен. 

Петков подчерта, че социалното министерство подкрепя предложението за болничните. Според него обаче трябва да се търсят и други варианти чрез засилване на контрола, така че да не се засягат правата на осигурените.

"Има възможности да се търси решение и с намаляване на срока на броя дни, които личните лекари могат да издават на болните лица, посочи социалният министър, допълвайки че сегашните 14 дни могат да бъдат ограничени до седем.", заяви Петков, цитиран от БНР.

КНСБ и КТ "Подкрепа" подготвят обща национална протестна демонстрация за края на месец ноември, ако в близките дни управляващите не оттеглят предложението.

Националните работодателски организации подкрепят идеите на управляващата коалиция за болничните. "Принципното становище на БТПП, а и на всички организации на работодателите е, че не трябва те да се натоварват с нито един ден болнични. Различните варианти, които сме предлагали, все още са актуални – постепенно намаляване на разходите на работодателите и прехвърлянето им изцяло към бюджета на ДОО", заявиха в своя позиция от Българската търговско-промишлена палата. 

КРИБ подкрепи напълно предложението първият ден от болничните да не се заплаща. От организацията подчертават, че това трябваше да е направено много отдавна – веднага след приключването на световната финансова и икономическа криза, тъй като плащането на първите три дни болнични от работодателя беше включено само като временна антикризисна мярка. 

Според управляващите приемането на предложението ще пресече злоупотребите с фалшивите болнични.

Facebook logo
Бъдете с нас и във