Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Социалният министър: Инвестициите в подобряване условията на труда са печеливши

На територията на област Перник работят 2600 предприятия с 27 000  наети лица в тях. Немалка част от работодателите в областта са подобрили условията на труд чрез инвестиции в нови технологии и в колективни средства за защита. Въпреки тези усилия равнищата на трудов травматизъм в областта остават на по-високо ниво от средното за страната. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриването на форум „Бизнес и структуроопределящи отрасли, заетост и условия на труд в област Перник“.

Основните сектори на икономиката в Перник са черната металургия, производството на електро- и топлоенергия, въгледобив, металообработваща промишленост . Това са дейности, които предполагат тежки условия на труд и сериозни инвестиции за минимизиране на рисковете, посочи министър Петков. Вярвам, че коректните работодатели нямат нужда от контрол, за да инвестират в опазването на живота и здравето на работниците и служителите си, в тяхното обучение и квалификация, в нови технологии, които, освен че са по-безопасни за работниците, и многократно повишават производителността на труда, добави той.

Министърът на труда представи статистика за пазара на труда в  Перник. Данните показват, че през август безработицата в областта е била  5,6%, което е с 1,1 проценти пункта по-ниско от средното равнище за страната. От началото на 2017 г. до момента в областта са заявени 1618 свободни работни места.

От началото на годината до края на август благодарение на трудовите посредници работа са започнали 2 737 лица. Работа са започнали и 574 младежи до 29 години. От всички безработни, започнали работа през периода, 400 души или 14,6% са продължително безработни, каза министър Петков.

 

Преди участието си във форума министър Петков посети «Стомана Индъстри» АД, където се срещна с ръководството на предприятието. По време на разговора бяха обсъдени въпроси, свързани с недостига на квалифицираната работна сила на пазара на труда, условията на труд и мерките, които са предприети за тяхното подобряване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във