Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Социалистите и зелените в ЕП са най-доволни от португалското председателство

В момент, в който Европа се сблъсква с тежките социално-икономически последици на пандемията от COVID-19, Португалия застава начело на Съвета на ЕС с намерение да постави като приоритет възстановяването. На 20 януари, по време на първата пленарна сесия за 2021 г., португалският министър-председател Антониу Коща ще обсъди с депутатите програмата на португалското председателство.

Коща представи плановете на съвместна пресконференция с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли на 2 декември 2020 г. Предвид сложните времена акцентът е върху развитието на устойчива, социална, зелена, цифрова и глобална Европа. Мотото на председателството е: „Време е за резултати: справедливо, зелено и цифрово възстановяване“.

Португалия ще трябва същевременно да продължи работа по някои от приоритетите на предишното германско председателство: бъдещето на отношенията между ЕС и Великобритания, напредъка в борбата срещу климатичните изменения, дългосрочния бюджет на ЕС и плана за възстановяване от кризата.

За Паулу Ранжел (ЕНП) трите теми, които ще доминират дневния ред на председателството, са „стартът на фонда за възстановяване, стратегията за ваксиниране и бъдещите отношения между ЕС и Великобритания“. Той изтъкна значението на социалния стълб, който „следва да се фокусира повече върху здравеопазването“, и среща на върха между ЕС и Индия. Конференцията за бъдещето на Европа и новата стратегия за Шенген наред с пакта за миграция „заслужават повече внимание“ от председателството, допълни той.

Португалия „съчетава социални програми и програми относно климата с цифровия преход като мотори на развитието на устойчивост и възстановяването на ЕС“, заяви Карлуш Зуриню (С&Д). Лисабон „също така е ангажиран с позиционирането на ЕС като сила в многостранен свят, особено чрез срещите на върха с Африка и Индия“, посочи той. Г-н Зуриню отбеляза повишената несигурност вследствие на пандемията и Брекзит, но каза, че започващият шестмесечен период е „уникална възможност за ЕС да преоткрие себе си и своите основополагащи принципи“.

Франсишку Герейру (Зелени/ЕСА) посочи, че председателството на Португалия съвпада с „най-голямата глобална криза някога - тази, свързана с необузданото унищожаване на биоразнообразието“. Според него едно от най-големите предизвикателства ще бъде приключването на преговорите по Общата селскостопанска политика, която продължава да има голям дял от бюджета на ЕС. „Ние не очакваме структурни промени в селскостопанската политика, способни да реализират Зеления пакт, да спазят стратегията „От фермата от трапезата“ или да запазят биоразнообразието“, каза той.

Мариса Матиаш (Левица) смята, че „социална Европа, зеленият преход и цифровият преход са верните приоритети и са в синхрон с предизвикателствата“ пред ЕС в момента. Тя обаче заяви, че „Европа преживява моменти на дълбоко разделение“ и търси отчаяно решения на структурните проблеми. „Остават все по-малко възможности да се даде смисъл на европейския проект и те не могат да се пропускат“, изтъкна г-жа Матиаш. Тя се надява, че португалското председателство няма да се загуби в добрите си намерения.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във