Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Сочни бонуси в Агенцията за малките фирми

Чиновниците, отговарящи за програма Конкурентоспособност, се стимулират с по 450 лв. на месец

Близо две седмици след като БАНКЕРЪ публикува статията Работата куца, а бонусите не секват (бр. 43 от 28 октомври) за щедрите поощрения, двойните заплати и другите придобивки, които взимат стотиците чиновници, отговарящи за еврофондовете, темата отново се нагорещи. Причината са отговорите на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия за случващото се в кухнята й, които пристигнаха в редакцията на 4 ноември. За да сме коректни, ще поясним, че те са изпратени още на 26 октомври и вината за забавянето им е на пощите.


Материалното стимулиране на експертите от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, отговарящи за програмата Конкурентоспособност, предизвиква сериозен интерес особено в бизнес средите. По данни от Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС досега те са възнаградени допълнително с около 4 млн. лева. Първите евробонуси са по договор от септември 2008-а и обхващат месеците до края на 2009-а. За това време са платени почти 1.6 млн. лева. За 2010-а пък са били похарчени над 907 хил. лв., а предвидените за тази година пари са 1 449 211 лева.


На практика държавните служители би трябвало да предоставят месечни доклади за дейността, която са извършили по съответната програмата и на тази база да получават финансови поощрения към заплатата си. Дали това се случва обаче, е съвсем друг въпрос. Именно затова попитахме агенцията дали допълнителните възнаграждения се раздават на всички или все пак се следи кой колко работи? Оттам обясниха, че право на такива месечни стимули (в размер на основната заплата) имат само чиновниците от Главна дирекция Конкурентоспособност и иновации (163 щатни бройки) и още до 10 човека, осъществяващи правноконсултативни, счетоводни, контролни и други функции, но имащи принос за управлението на европейските средства.


Възнагражденията се изплащат въз основа на утвърдени списъци от министъра на икономиката, енергетиката и туризма, министъра по управление на средствата от ЕС и министъра на финансите. Допълнителни възнаграждения се изплащат само за действително заети щатни бройки и за действително отработени дни в месеца. Отпуски, болнични и други отсъствия не се включват, поради което възнагражденията са различни всеки месец, както и броят на служителите, които ги получават, отбелязват от ведомството. Така например от януари до септември двойни заплати са взели между 125 и 135 души, от които винаги девет са били извън Главната дирекция Конкурентоспособност и иновации.


Кой точно ще бъде предложен за бонус, решава изпълнителният директор на агенцията Марияна Велкова. По нейно предложение икономическият министър одобрява списъците. А за да имат право на допълнително възнаграждение, служителите трябва да имат заетост с дейности по управление на финансовата помощ от ЕС над 50% от реално отработеното време, което се доказва с отчети, изтъкна Велкова. Самата тя обаче не била получавала никакви допълнителни възнаграждения.


Иначе от отговорите става ясно, че средният размер на бонусите е 450 лева. Само че тази сума се разминава значително с данните от Информационната система за парите от Евросъюза. Според тях от 21 април 2011-а, когато е подписан последният договор за допълнителни месечни възнаграждения в изпълнителната агенция в размер на основната заплата, до 16 септември са изплатени точно 639 615 лева. Това прави по около 820 лв. месечно. Дори и да приемем, че с тези средства са били платени и бонуси за януари, февруари и март, то сумата пак е със 100 лв. повече от официално обявената. Нещата стават още по-интересни, ако погледнем и отчета за разходите на ведомството през първите девет месеца на годината. Там в графата за заплати на персонала са записани 1 026 202 лв., които са дадени на средно 197 служители. При това положение се падат по 578 лв. на човек, или доста по-близо до размера на допълнителните възнаграждения, за които пък е посочено, че са равни на основното месечно възнаграждение.


За някои от чиновниците, ръководени от Велкова, има и още една придобивка извън евробонусите. Според отчета за разходите 313 102 лв. са платени за други възнаграждения и плащания за персонала. Тези пари са дадени на 62-ма души (бел. ред. - по 560 лв. на месец) , ангажирани с реализация на експортния потенциал и участие в търговската политика на Европейския съюз.


Естествено, няма как да не възникне въпросът какъв е ефектът от цялото това стимулиране? От агенцията са категорични, че е постигната необходимата мотивация за по-добро и ефективно изпълнение на служебните задължения. Странно, но въпреки тази увереност през септември Агенцията за малки и средни предприятия е обявила обществена поръчка за избор на консултант, който да осигури външни експерти за проучвания, изследвания, експертизи и оценки при провеждането на процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програма Конкурентоспособност. Предвидените за целта средства са над 120 хил. лв. и отново ще дойдат от бюджета на иначе насочената към бизнеса оперативна програма. Изглежда, чиновници в агенцията не са в състояние сами да се справят с работата и имат нужда от външна помощ, нищо че им се плаща двойно.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във