Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Собственикът на Vera Su осигурил компания, която да спаси кораба

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев и заместник-ръководителят на мисията на Турция Ерман Топчу

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев е провел спешна среща със заместник-ръководителя на мисията на Турция Ерман Топчу. Министърът е поставил условие за стриктен контрол върху поетия ангажимент и задължение от страна на собственика на заседналия край Камен бряг кораб Vera Su. Той трябва да представи своевременен адекватен план в съответствие с българското и европейското законодателство.

Алексиев е подчертал, че българската държава продължава да управлява спасителната акция и е мобилизирала оборудване, включително и за евакуация на екипажа и към момента ситуацията е овладяна, но са необходими допълнителни спешни и адекватни мерки от страна на собственика на плавателния съд. Ерман Топчу е информирал Алексиев, че корабособственикът вече е осигурил специализирана компания за спасяването на кораба и очаква писмено потвърждение от българската страна.

Страната ни ще даде потвърждение за ангажирането на такъв тип компания, но очаква да бъде представен ясен план с конкретни стъпки за справяне със ситуацията. Транспортният министър е настоял за стриктното изпълнение на плана и гаранциите за грижата за екипажа, които са от първостепенно значение за България. Топчу е поел ангажимент, че посолството ще окаже необходимото съдействие и ще има активна роля в координацията на този въпрос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във