Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Собственикът на кино „Възраждане“ ще бъде глобен с 200 хил. лева

Собственикът на сградата, в която се е помещавало бившето кино "Възраждане" и бившия театър "Ренесанс", ще трябва да плати глоба от 200 000 лв., съобщиха от Столичната община. Причината е бездействие, довело до увреждане на сграда със статут на културен паметник. Сградата горя тази сутрин, няма данни за пострадали хора.

Експерти от дирекции „Контрол по строителството“ на Столичната община и район „Възраждане“ ще извършат оглед на нанесените щети от пожара в сградата на бившия театър „Ренесанс“ по разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова. В началото на тази година на собственика е връчен протокол с предписания от Министерство на културата и направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община за обезопасяване на фасадите, авариен ремонт на покрива, с който да предотврати навлизане на вода, както и затваряне на прозорци и отвори, за да няма достъп на хора до сградата. След бездействие от страна на собственика по дадените предписания е съставен констативен протокол от район „Възраждане“.

По-рано днес служебният министър на културата Владислав Минеков заяви, че е нужен нов закон за опазването на културното наследство. Подозренията за днешния инцидент са умишлен палеж, за да може сградата да се обяви за негодна и законно да се събори. В Общия устройствен план на София парцелът, върху когото е разположена сградата, е определен за ново високо застрояване като бизнес-център. В края на 2015 година хотелиерът и собственик Красимир Георгиев обяви инвеститорските си намерения. "На мястото на бившето кино „Г. Димитров" предстои да изградим сграда, която ще съчетава хотелска, офисна част и магазини. Инвестиционното ми намерение е от 2003 г., но доскоро нямаше условия за реализирането му", разкри той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във