Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Собственикът на БТК и "Нова телевизия" отново се готви за експанзия

Българската "Телелинк бизнес сървисис груп" обяви, че е получила писмо за намерение за придобиване на мажоритарен дял от компанията. Писмото е подадено от регистрираната в Люксембург "Словения броудбанд", която е част от медийния доставчик "Юнайтед груп", който стъпи в България с придобиването на БТК и "Нова броудкастинг груп". 

От съобщението на "Телелинк Бизнес сървисис груп" става ясно, че "Словения броудбанд" иска да придобие най-малко 51% дял в дружеството. Писмото за намерение не представлява обвързваща оферта и придобиването подлежи на одобрение от органите по конкуренция, казват от "Телелинк Бизнес сървисис груп" в съобщение до инвеститорите, публикувано късно в понеделник (8 ноември).

С оглед на регулаторното и правно съответствие, "Телелинк бизнес сървисис груп" ще позволи на "Словения броудбанд" да извърши финансов, бизнес и правен анализ на компанията в съответствие с българското и европейското законодателство.

Преди седмица стана ясно, че акционерите в "Телелинк бизнес сървисис груп" Любомир Минчев, Иво Евгениев и Спас Шопов са готови да предложат за продажба на Българската фондова борса (БФБ) дял от над 50% в компанията в началото на следващата година.

"Вярвам, че ТБС Груп е достигнала точка от своето развитие, в която играч от по-горе може да се интересува да влезе в компанията като стратегически инвеститор, който може да ускори и умножи значително потенциала за растеж“, обясни Любомир Минчев.

"Телелинк Бизнес Сървисис Груп" АД бе създадена през 2019 г. в резултат на отделянето на дейността по предоставяне на решения и услуги в областта на информационните и комуникационните технологии от групата на Телелинк България ЕАД. Историята на дейността датира още от 2004 г., когато тя стартира в България и преминава през постъпателно разрастване в региона на Западните Балкани и на международния пазар на глобалните ИТ услуги.

Днес бизнесът на ТБС Груп се фокусира върху седем технологични области, прилагайки холистичен подход към ИТ предизвикателствата. Групата има повече от 200 служители, присъствие в седем държави и над 200 клиента от различен мащаб и сфери на дейност и широка мрежа от партньорства със световни технологични лидери като Cisco, Microsoft, DellEMC, IBM VMware и др. 

Колкото до "Юнайтед груп", медийният холдинг навлезе мощно в България с придобиването на БТК за над 1 млрд. евро. След това групата придоби и "Нова броудкастинг груп" от братята Кирил и Георги Домусчиеви. Последва още една шумна сделка - за изданията на Делян Пеевски - „Телеграф“, „Монитор“, "Политика" и "Борба".

“Юнайтед груп" е създадена през 2000 г. Собственост е на фондовете "Би Си партнърс" (BC Partners) и Кей Кей Ар (KKR). Групата присъства и в Хърватия, Сърбия, Словения, Босна, Черна гора, Северна Македония и Гърция

Facebook logo
Бъдете с нас и във