Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Собственикът на авиокомпания "България Ер" издаде облигации за 15 млн. лева

Комисията за финансов надзор е одобрила проспект за допускане до търговия на регулиран пазар на емисия от 15 000 броя обикновени, поименни, безналични, необезпечени, лихвоносни облигации с единична номинална и емисионна стойност 1000 лева, издадени от "Бългериан Еъруейз Груп" ЕАД, съобщиха от регулатора.
Дълговите книжа и "Бългериан Еъруейз Груп" ЕАД - София са вписани в регистъра на публичните дружества, воден от комисията.

Инвестициите на "Химимпорт" АД в авиационния отрасъл са реализирани основно посредством дружеството "Бългериан Еъруейз Груп" ЕАД, основано през 2003 г. под името "Балкан Хемус Холд" ЕАД. Дружеството е учредено като еднолична собственост на мегахолдинга с цел придобиване чрез дъщерното си дружество "Хемус Холд" ЕООД на 51% от капитала на "Хемус Ер".

В началото на 2004 г. "Хемус Холд" ЕООД спечелва на търг и става собственик на авиотехническата база на "Летище София". В края на същата година приключва вливането на "Хемус Холд" в "Хемус Ер", като "Бългериан Еъруейз Груп" придобива едноличен контрол върху авиокомпанията.

В началото на 2007 г. "Бългериан Еъруейз Груп" печели търга за приватизация на националния авиопревозвач "България Ер" АД.

Дружеството има участие още в "Луфтханза Техник София" ООД. През 2011 г. "Бългериан Еъруейз Груп" разширява сътрудничеството си с "Луфтханза Техник София" посредством увеличаването на хангарната база, респективно капацитета, и за извършване на базово техническо обслужване на самолети Boeing и Airbus.

"Бългериан Еъруейз Груп" като водещо авиационно дружество в България и Югоизточна Европа очертава в дейността си няколко приоритета. Един от тях е да създава и развива успешни партньорства с най-добрите компании във всички области на авиационната индустрия, като продължава да подсилва позиция си на надежден и интересен авиационен партньор в региона. Израз на това е факта, че "Бългериан Еъруейз Груп" е не само собственик на националният превозвач на България - авиокомпания "България Ер" АД (99.99%), но й най-големия консолидатор на пазара на авиационни превози, след като обединява авиокомпаниите "Хемус Ер" АД и "Бул Ер" АД. Освен това "Бългериан Еъруейз Груп" вече е създала успешни съвместни предприятия с "Луфтханза Техник" АГ (Хамбург) - “Луфтханза Техникс” - София ООД (с дял от 24.9%), с "Фрапорт" АГ (Франкфурт), със "Суиспорт Интернешънъл" - "Суиспорт България" АД (дял от 15%), с "Нюанс Груп" (държи половината акции в безмитния оператор "Нюанс БГ" АД), с "Луфтханза Скай Шефс" АГ (Франкфурт), с "Алфа Кетъринг", с "Амадеус ИТ Груп".

Facebook logo
Бъдете с нас и във