Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Собствениците на заведения са бесни, че ресторантите на хотелите ще работят на Нова година

Заведенията ще останат празни по празниците.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България излязоха с декларация, в която твърдят, че техният бранш е дискриминиран. 

Тази сутрин вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова обяви, че ще предложи на Националния оперативен щаб да се направи изключение и на 31 декември срещу 1 януари ресторантите в хотелите да работят до 00.30 ч. часа. Тя обяви, че е била таен клиент - дегизирана с маска и качулка, за да провери качеството на хотелските услуги и дали се спазват противоепидемичните мерки. 

"Тази сутрин вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова обяви, че ще предложи работното време на ресторантите в хотелите за Нова година да бъде удължено до 00:30 часа. В същото време заведенията извън хотелите остават затворени, което е недопустим двоен стандарт и съсипва бизнеса на колегите ни, които разчитат на сезонния туризъм", се казва в позицията на собствениците на заведения. 

"Припомняме, че ние подкрепихме отварянето на ресторантите в хотелите до 22 часа, за да има все пак къде да се хранят техните гости. Сега обаче се прави опит да се официализират новогодишните тържества, които са забранени за останалата част от заведенията", изтъкват ресторантьорите.

Според тях било по-добре тържествата да се провеждат в заведения, където са направени огромни инвестиции за осигуряване на безопасна среда. 

"Категорично отказваме да бъдем единствената изкупителна жертва и отново да понесем последствията на евентуално ново разпалване на епидемията след празниците", пише още в съобщението.

По-рано министър Николова обясни, че земен сезон все пак ще има.

"В момента резервациите са на 30%, като и в следващите месеци отново ще се разчита на български посетители. Очакват се записвания в последния момент, както и гости от съседните страни - Сърбия, Турция, Северна Македония, които могат да пристигнат с автомобили", уточни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във