Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Собствениците на заведения: Обречени сме на "бавна смърт"

Едва 14% от бранша са съгласни да отворят заведенията при тези условия. 

Здравните власти обявиха, че заведенията за хранене отварят врати на първи април, но само частите от тях, които са на открито. С работно време от 6 сутринта до 23 часа. Оказва се обаче, че едва 14% от бранша са съгласни да отворят при тези условия. 

„Статистиката може да не е точно такава. Направихме анкета за нагласите на колегите. Само 14% казаха, че искат да се отворят първо градините. Колко ще са реално, ще видим утре”, обясни председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов пред Нова телевизия.

Той добави , че тези мерки са „бавна смърт” за бранша. „При тези температури за април много малка част от колегите ще могат да работят нормално. Много голяма част няма да отворят, защото няма да могат да получат компенсации. Няма разписана програма за месец април”, обясни още Коларов.

От бранша се опасяват, че отварянето единствено на външните площи може да ги остави без държавни помощи, а функционирането единствено на тези ограничени пространства няма да е достатъчно да поддържат бизнеса си.

Отварянето на външните части на заведенията беше сред трите предложения, направени от Сдружението на заведенията за разхлабване на мерките. В позицията си те настояха и за отваряне на нощните заведения от 15 април.

В понеделник с призив излязоха и от Сдружението за модерна търговия, в което членуват големи търговски вериги. Те искат при евентуално удължаване на противоепидемичните мерки да отпадне затварянето на големите магазини за търговия с нехранителни стоки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във