Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Собствениците на хотели и ресторанти искат и от евросредствата по "Плана Дончев"

Сектор “Туризъм” трябва да бъде включен в Плана за възстановяване и устойчивост на България. Недопустимо е такъв стратегически отрасъл за българската икономика да не бъде подпомогнат с отделни мерки, кореспондиращи с отрасъла, а да се разчита само на косвени ползи от други програми. Това се казва в писмо на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) до вицепремиера Томислав Дончев.

България може да получи над 12 млрд. лева безвъзмездна помощ и до 9 милиарда лева заемен ресурс от Фонда за възстановяване на Европейския съюз. Националният план, представен от Дончев, е с четири основни стълба - "Иновативна България", "Зелена България", "Свързана България" и "Справедлива България".

От писмото на БХРА става ясно, че туризмът трябва да бъде включен в няколко от програмите.

По предвидения стълб “Зелена България” хотелите и ресторантите могат да бъдат подпомогнати чрез средства за осигуряване на филтри и климатични системи за защита от фин прах, плесени, алергени, полени и микроби. По този начин ще се осигури чист и безопасен въздух за клиентите на местата за наставяне и заведенията. От организацията предлагат още да се финансират обособени зони за свободно къмпингуване около водоемите с прилежащи ток, вода, осветление, санитарни помещения и видеонаблюдение, подчертават от БХРА

Туристическият сектор можел да бъде подпомогнат и чрез програми за енергийна ефективност, предвид че намаляване на въглеродния отпечатък е част от приоритетите на ЕС. Приложените мерки ще окажат влияние не само върху оползотворяването на ресурсите и отражението им върху околната среда, но и върху сигурността и комфорта на посетителите на хотелите.

По стълб “Свързана България” туризмът може да се възползва от инвестиции в туристическа и транспорна инфраструктура като вложения в железопътна инфраструктура за алтернативен и атрактивен туристически траспорт. Сред другите мерки, които предлагат от БХРА са изграждане на въжени панорамни линии в градовете и край тях, закупуване на автобуси на ток и електрически влакчета в курортите, изграждане на мрежа от зарядни станции за автомобили и на малки туристически лифтове.

"Предоставените от ЕС средства могат да бъдат инвестирани и в ремонт и обновяване на основни туристически активи, подобряване на паркова и зелена среда в курортите, създаване на обособени пешеходни зони, изграждане на нови паркинги, обновяване на атракциони, възстановяване, консервиране и улесняване на достъпността да археологически обекти и природни забележителности около курортите", се казва в писмото.

От Асоциацията настояват туризмът да получи финансиране за дигитализация на процесите в сектора, които ще укрепят ефективно потенциала на индустрията. От организацията предлагат да се инвестира в интернет на нещата в хотелите, онлайн резервационни системи и платформи, изкуствен интелект, както и да се създадат дигитални борси за селскостопанска продукция. Освен това чрез средствата от ЕС може да се повиши устойчивостта на здравната система чрез превенция и въвеждане на ваучери за спа, балнео и медикъл туризъм. Както и за осигуряване на нови работни места и насърчаване на социалното включване в отдалечени и трудно достъпни региони и защитени територии, в които няма развити други бизнеси

Facebook logo
Бъдете с нас и във