Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Собственици на заведения ще съдят държавата заради ковид ограниченията

Стартираме съдебни дела и административни процедури срещу заповедите, дискриминиращи бранша ни, обявиха в съвместна позиция от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ)

Двете браншови организации съобщават, че ще подадат сигнал до омбудсмана "за грубото потъпкване на правото на труд на всички заети в бранша с регионални или други заповеди, налагащи мерки, които са дискриминационни, и за които няма каквито и да било доказателства, че ефективно ограничават разпространението на COVID-19".

Ще бъде сезирана Кoмисията за борба с дискриминацията за установяване дискриминационния характер на всички мерки, налагани от министъра на здравеопазването и директорите на РЗИ. 

"Ще предявим искове за обезщетяване за нанасяне на вреди от всички адресати на незаконосъобразните заповеди на министъра на здравеопазването и съответните директори на РЗИ по места", казват от БАЗ и СЗБ.

В понеделник (24 януари) бе взето решение, че собствениците на нощни заведения в София няма да изпълняват въведените в столицата противоепидемични мерки и по-конкретно заповедта за работа до 22.00 часа. 

"България е правова държава, която се управлява на основание Конституцията и законите на страната. Считаме, че потъпкването на основни човешки права, като правото на труд, правото на собственост, свободната стопанска инициатива, може да бъде направено само и единствено на основание на закона със законосъобразни и целесъобразни заповеди. Ограниченията, които се налагат с тези заповеди, следва да са обосновани, достатъчни и съразмерни на целите, които постигат, както и годни да постигнат тези цели. Нито една от наложените мерки не отговаряше и не отговаря на тези законови изисквания. Дори повече, мерките бяха силно дискриминационни, популистки и им липсва каквато и да била логика и последователност. А на нелогични заповеди и мерки, следва логичното им бойкотиране", се казва още в позицията на двете асоциации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във