Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Собственици на заведения настояват за отваряне на 1 февруари

Председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов

Собственици на ресторанти, нощни клубове и дискотеки се срещнаха с ресорните министри, за да разговарят за възобновяването на работата на обектите и изплащането на средствата по мерките за държавна подкрепа за справяне с коронакризата.

"Трябва да работим заедно. До ден днешен изчакахме. Затворихме се, сега, според нас, е моментът, в който трябва да ни бъде върнат жестът и да бъдем пуснати да работим при дори 50% капацитет". Това каза след срещата председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов. 

Тоя заяви, че собствениците на заведения искат да отворят на 1 февруари и допълни, че предложението на властите е това да се случи на 18 февруари. 

По думите му, от бранша не са съгласни заведенията да затварят преди 23:30 ч. "Нашият бранш спазва мерките. Ако останем затворени, случаите ще станат повече", прогнозира Алибегов.

Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България подкрепи изказването му.

Разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси обсъди премиерът Бойко Борисов с членове на правителството и представители на Националния оперативен щаб.

Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде докладвано на министър-председателя в четвъртък. В случай на отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения обаче ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати.

Премиерът настоя и да се определи дали има възможност ресторантите да работят с капацитет от 50% до 22.30 часа вечерта. Той поиска да се помисли и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора - заведенията за хранене и детските кътове.

По негови думи настоящите мерки са доказали, че чрез тях се намалява натискът върху болниците и се спасяват човешки животи. При актуализирането на ограниченията ще се водим от това как се движи заболеваемостта, категоричен бе Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във