Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СМУТНИ ВРЕМЕНА В МИТНИЦИТЕ

Откакто правителството на тройната коалиция прие прословутия си работен план за осигуряване на членството ни в ЕС, една немалка част от митничарите у нас
сънуват кошмари
Спокойствието на техния сън бе нарушено от амбициозното решение на властта (взето под натиска на Еврокомисията) да разследва тези от тях, които демонстрират прекалено охолен живот.
Първи от безкомпромисните действия на кабинета се опариха митничарите от българо-турската граница. По информация на БАНКЕРЪ от средата на юли насам подчинените на Асен Асенов на пункта Капитан Андреево работят под зоркия поглед на командировани от столицата служители на НСБОП, икономическа полиция, данъчни и други. Агентите под прикритие пристигат на пункта с вехт автобус Чавдар с военна регистрация и зорко следят да няма нерегламентирани плащания, твърдят очевидци. Впрочем тези крути мерки предстои да бъдат приложени и в други нашумели с далаверите си митнически учреждения.
По думите на вносители европейският полъх по границите ни определено вече се чувства, тъй като е почти невъзможно
да се броят пари
под масата край митническата бариера. Отделен въпрос е, че това може да стане на специални срещи в близките села и паланки. Кошмарите на живелите безметежно до този момент митничари се допълват от предстоящото въвеждане на принципа за плащане на всички такси на едно гише. Страната ни е поела подобен ангажимент към Брюксел и през тази пролет бе разработен и приет План за интегрирано гранично управление.
Еврика, би казал всеки българин, който поне веднъж е посещавал градове като Свиленград или някоя от другите митничарски крепости. Там в пълна сила важи максимата, изречена неотдавна от Бойко Найденов, шеф на временното звено Борба с организираната престъпност и корупцията, че корумпираните се познават най-лесно по стандарта на живот. Именно в подобни кътчета на родината най-ярко се набиват на очи митничарските придобивки - луксозните им домове и бързи коли, за които има стотици вицове. Малка утеха за ведомството на Асен Асенов е, че всъщност подобен луксозен начин на живот могат да си позволят и работещите в други погранични служби, като например чиновниците от Пътни такси и разрешителни.
Целият този екшън с броенето на митничарското имане и дебненето от спец-ченгета би бил повече от похвален, ако не бе
безвъзвратно закъснял
Само за сравнение - Турция, която е в началото на преговорите си с ЕС (бел.а. - официално разговорите започнаха през октомври 2005 г.), проведе в края на миналата година по границата си с България ювелирна акция срещу подкупни държавни служители. Както стана известно от публикации в пресата на съседите ни, турските власти са инсталирали миналия декември на пункта Капъ Куле камери, скрити в електрическите печки. Командният център на акцията пък е бил разположен в минарето на намиращата се край границата джамия. На базата на заснетите кадри бяха арестувани около стотина турски митничари, като за 58 от тях вече са внесени обвинителни актове в съда. С едни гърди напред в борбата с корупцията в митниците е и Румъния. В началото на тази година специализираният Департамент за борба с подкупите в северната ни съседка вдигна мерника на някои от по-луксозните митничарски вили в Гюргево и започна процедура по конфискацията им.
У нас обаче подобни драми (ако изобщо се случат) ще са в необозримото бъдеще. Абсурдно е да се мисли, че няколко месеца преди членството ни в ЕС органите на реда у нас могат да запретнат ръкави и да извадят за ден-два митниците ни от блатото на корупцията. Колкото и да им е неприятно на т. нар. отговорни фактори, те трябва да си признаят, че през последните няколко години бе загубено ценно време за пресичането на митническите далавери.
Улисани в гоненето на поредния рекорд по събираемост на мита и ДДС, директорът Асен Асенов и неговият екип сякаш оставиха на по-заден план борбата с подкупите в митничарските редици. Доколкото я имаше, тя се водеше с мерки от рода на приемането на предизвикалия ехидно отношение в медиите Етичен кодекс или пък със задължението за подаване на годишни имотни декларации с неясно съдържание.
Нещо повече, често във
вихъра на скандала
попадаха лица, които преди това открито са били лансирани от митническото ръководство. В същото това време консултантите от Краун Ейджънтс усвоиха над 64 млн. лв., изпълнявайки благородната поръчка да се справят с контрабандата и нерегламентираните плащания в митниците ни. Но те, за зла беда, така и не изпуснаха лидерската си позиция в годишните класации на организации като Прозрачност без граници и Коалиция 2000 за най-корумпираните ведомства в страната.
Пред репортер на БАНКЕРЪ Асен Асенов отказа да коментира в детайли темата за протичащите в момента проверки срещу негови подчинени, с мотива, че те все още не са приключили. Действително според правителствения план крайният срок, в който Агенция Митници съвместно с прокуратурата трябва да представят доклад по започналото разследване е началото на септември. Асенов все пак уточни, че ведомството му е предало ценна информация на държавното обвинение.
По думите на митничар номер едно обаче не би следвало да се отдава специално значение на стартиралата в средата на юли акция, тъй като подобни проверки е имало и досега. Асенов явно визира действията на митническия инспекторат по т. нар. дисциплинарни производства. Според публикувания в ИНТЕРНЕТ отчет на ведомството за миналата година година са били образувани около 1150 преписки по вътрешни разследвания. В 16 от случаите дори се е стигнало до уволнения на митнически служители.
Помолен да анализира тази закономерност, директорът на Агенция Митници поиска от в. БАНКЕРЪ да му предостави списък с високопоставени лица във ведомство,чието имотно състояние следва да бъде проверено. Идеята на Асен Асенов не е за подценяване. В листата, спокойно могат да попаднат всички герои на публикации в пресата през последните години, свързани с митнически скандали. Ще напомним само за някои от тях.
Честта на столичната митница бе защитена достойно от бившата й шефка Маргарита Пецанова, която в момента е подсъдима за неупражнен контрол по режима временен внос. На път към подсъдимата скамейка е и арестуваната с подкуп в края на миналата година ексначалничка на митническо бюро Горубляне Снежина Ангелова.
Пловдивските митнически шефове пък се прочуха със семейния си бизнес. Тази пролет Асен Асенов уволни дисциплинарно вторият човек в пловдивската регионална дирекция - Филип Кляшев, заради ...конфликт на интереси. Дребна подробност е, че въпросният конфликт идва от двете фирми на съпругата на Кляшев, Йорданка Апостолова Кляшева - ЕТ Униспед и Униспед Инс. По една случайност техният предмет на дейност е... митническо посредничество. Съвпаденията обаче не свършват дотук. Офисът на едната от тези фирми се намира на улица Кукленско шосе 32А - в самата сграда на Митница Пловдив. Точно тя е получила и привилегията да бъде включена в пилотния проект на Световната банка по програмата за улесняване на търговията и транспорта в Югоизточна Европа.
През пролетта на 2004 г. пък все още действащият началник на митническата дирекция във втория ни по големина град Павел Тонев бе обвинен публично от бивш свой подчинен, че е приел неправомерно банкова гаранция в размер... само на 30 000 лв. (при дължима за 100 000 лв.) в полза на пазарджишкото дружество Тойота тиксим ЕООД. Управител на пловдивското му подразделение по онова време, явно пак по случайност, е съпругата на Тонев - Ваня.
Фамилният бизнес
в митниците съвсем не е пловдивски патент.
Бившият шеф на Регионалната митническа дирекция Варна и консултант от екипа на Краун Ейджънтс у нас Румен Кирчев също се прочу в края на 90-те години на миналия век с бизнеса на своята съпруга. Бел ТТ, в която г-жа Кирчева първоначално бе съдружник, а след пререгистрация стана обикновен служител, дълго държеше монопола при оформянето на вноса през морската митница. Синът на Румен Кирчев - Иван Кирчев, пък бе пълномощник на фирма Бесин АД, която помагаше на вносителите на захар през Варна.
Нерядко в полезрението на медиите бяха и шефовете на пунктовете Кулата и Калотина заради разбитите през 2004 г. през тях контрабандни канали на Николай Методиев - Пилето. Въпреки разкритията на МВР по аферата Станислав Павлов, Йордан Кулев и Цветан Съев, които ръководеха въпросните митнически поделения през периода на действие на каналите, останаха в системата. Сред спорните кадрови назначения е и заместник-директорът на Калотина и кумец на Асенов - Иван Кожухаров. Той бе обвинен публично в телевизионно интервю през 2003-а от бивши негови подчинени, че им е нареждал да пропускат без проверка камиони с контрабандна стока. Любопитно е, че до 2002 г. той работеше в централното управление на митниците, но бе награден с пост на граничната бразда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във