Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Смолян и Кърджали ще строят граничните пунктове "Рудозем – Ксанти" и "Кърджали – Комотини"

Правителството възложи на областните управители на Смолян и Кърджали да предприемат всички действия, свързани с изграждането на граничните пунктове "Рудозем – Ксанти" и "Кърджали – Комотини". Решението беше взето на днешното заседание на министрите.

С така променените правомощия на областните управители ще се установява адекватен граждански контрол и участие на местната общност във вземането на решения.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще продължи да участва в строителство на пропусквателните пунктове, като финансира част от инвестиционните дейности.

Според постигнатото споразумение между България и Гърция по програмата за трансгранично сътрудничество част от средствата по нея ще бъдат използвани за финансиране транспортни връзки.

От българска страна е включена реконструкция на път II-86 Средногорци – Рудозем (с обща дължина 7.5 км), обходен път на Рудозем (2.5 км) и на път II-59 Момчилград – Ивайловград (с дължина 26 км) и изграждане на нов граничен контролно-пропускателен пункт Рудозем – Ксанти на българска територия. От гръцка страна се предвижда изграждане на пътна отсечка от Димари до границата с България с обща дължина 8.5 километра.

Предвид факта, че се очаква програмата да бъде одобрена от Европейската комисия в най-скоро време, управляващите структури се договориха първата покана за набиране на стратегически проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А "Гърция – България 2014 – 2020 г." да бъде обявена през ноември  2015 година. Предстои разработването на съвместен стратегически проект, който да включва гореспоменатите обекти и който ще бъде финансиран по Приоритетна ос 3 на програмата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във