Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СМЯНАТА НА СОБСТВЕНОСТТА НАЛАГА НОВ ЗАКОН ЗА ТУРИЗМА

Заместник-министър на икономиката Димитър Хаджиниколов пред в. БАНКЕРЪ

Димитър Хаджиниколов е роден на 5 февруари 1953 г. в София. Завършил е немска гимназия и Международни икономически отношения в Москва. Бил е научен сътрудник в Института по туризъм. Работил е и в Българската асоциация за туризъм и отдих, Комитета по туризъм при Министерски съвет, Прайм инвестмънт тръст, ЦКС, Райзе бюро Хорнит и Луфтханза сити сентър. От 15 август 2001 г. е заместник-министър на икономиката от квотата на ДПС.

Г-н Хаджидимитров, наложително ли е приемането на нов закон за туризма?- Определено, да. Досега действащият закон е приет в момент, когато около 80% от собствеността в сектора е била държавна. Сега приблизително 90 на сто той е частна собственост, което предполага нова философия. В тази ситуация законът за туризма трябва да регламентира функциите на държавата, както и инструментите за стимулиране на бизнеса.

Вариант на закон за туризма, съобразен с европейските директиви, бе разработен от екип на бившия заместник-министър на икономическото ведомство Мариана Асенова. Ще взаимствате ли от него?- Признавам, че по-голямата част от написването на закона вече е свършена от моята предшественичка. Това, което е подготвено от екипа на г-жа Асенова, ще влезе в по-голяма си част. Проектозаконът ще е готов до 15 октомври и до края на годината той трябва да бъде приет от Народното събрание.

Кои ще са новите моменти в него?- Новите моменти се отнасят до ролята на обществените и браншовите организации. В условията на пазарна икономика има проблеми, които държавата не може, а и не бива да решава. Един такъв въпрос е регулирането на цените.

Разговора води Светлана Тодоровa

Facebook logo
Бъдете с нас и във