Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сметната палата ще провери три министерства за харченето на парите за COVID-19

Сметната палата ще извърши три одита, с които ще провери как се харчат парите за мерките в борбата с COVID-19.

Проверките ще се извършат в министерствата на финансите, на социалната политика и на земеделието. Освен това проверки ще бъдат извършени и в Държавен фонд "Земеделие" и агенциите по заетостта и социалното подпомагане.

Първият одит е „Ефективно и прозрачно използване на публичните средства за преодоляване на последствията от пандемията COVID-19 - икономически мерки за микро, малки и средни предприятия“ . Той ще бъде осъществен в Министерствата на икономиката и на финансите. Вторият е „Ефективно и прозрачно използване на публичните средства за преодоляване на последствията от пандемията COVID-19 - мерки за социална подкрепа и заетост“ и ще бъде в Министерството на труда и социалната политика и агенциите по заетостта и социалното подпомагане. Третият е „Ефективно и прозрачно използване на публичните средства за преодоляване на последствията от пандемията COVID-19 - мерки за подпомагане на земеделски производители“ и ще бъде в Министерството на земеделието и ДФ „Земеделие“.

Трите одита ще обхванат периода от 01.02.2020 г. до 31.03.2021 г.

За да ги реализира, Сметната палата измени Програмата си за одитната дейност за 2020 г., като прекрати други одитни задачи. Така ще може да фокусира усилията си върху безпрецедентните предизвикателства, причинени от пандемията, и предприетите мерки от правителството за намаляването на тежестта от кризата за българските граждани и бизнеса, които ангажират значителен финансов ресурс, уточняват оттам.

Facebook logo
Бъдете с нас и във