Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сметната палата ще провери спортното министерство

Сметната палата ще провери Министерството на младежта и спорта, обяви спортният министър Андрей Кузманов на брифинг. Проверката ще започне още в сряда или четвъртък. "Във вторник получихме писмо от Сметната палата. От сряда или четвъртък Сметната палата идва при нас на проверка", каза министърът.

Ще бъдат проверени договори за изграждане на физкултурни салони. "Това, което констатирахме ние е, че фирмите, които участват в изграждането на тези салони, са със сключени договори през декември 2020 г. Странно е, че едни и същи участници са във фирмите, които изграждат салоните в различни региони у нас. Тоест човек с две фирми си прави дружество. Съдружниците са едни и същи фирми", обясни министърът. В тези договори е записано поетапно плащане, но парите по договорите са изплатени на 100%. При 100% изплащане търговски договори могат да бъдат обезпечени със застраховане, но в деня, когато са подписани договорите, е подписан и анекс към всеки договор, който не прикрепя полицата за застраховане, което значи, че ако държавата загуби, няма как да си вземе от застрахователя парите, добави Кузманов.

Проверката продължава, но общата стойност на всички 26 договора, които са минали през проверяващите, е за над 21 млн. лв., а парите са отпуснати с решение на Министерския съвет.

Проверката в Българския спортен тотализатор също продължава. "До момента няма уволнен, докато не се докаже нещо с документи. Тотото продължава да работи с пълна сила", каза Кузманов. В края на миналата седмица спортният министър обяви, че е установено, че ТОТО-то работи с "Декарт" - фирма на Васил Божков". 

Ресорният министър съобщи и че на 6 юли от спортното министерство са внесли в Министерския съвет окончателния вариант на Стратегията за младежта 2020-2030 г.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във