Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сметната палата ще направи цялостна проверка на тол системата

Парламентът възложи на Сметната палата да извърши одит на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за тол системата. Предложението е на БСП  и включва периода от началото на проектирането на системата до края на 2020 г.

Социалистът Георги Свиленски заяви, че обещаваните милиарди от тол системата, с които да се ремонтират пътищата, са се оказали мираж, а приходите не са достатъчни дори да покрият разходите за изграждането на системата.

Преди седмица се оказа, че приходите от тол такси от 1 януари до 8 декември 2020 г, са в размер на 103 млн. лева, а очакваните приходи са били размер на 450 млн.  Това се разбра от думите на регионалния министър Петя Аврамова, към която левицата отправи защо АПИ е сключила анекс с австрийския консорциум "Капш Трафик Солюшънс" на стойност 141 млн. лв. за обслужване на Националната тол система, при условие, че първоначалната идеята е била дейността да се извършва от Министерството на регионалното развитие и агенцията. 

Днес Аврамова се оправда, че причината за по-малко от очакваните приходи е коронакризата. Данните на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) сочат, че приходите от тол такси са с 6% повече спрямо приходите от продадени винетки за моторни превозни средства над 3,5 тона през 2019 година.

Министърът подчерта, че електронната система е превенция на сивата икономика и са декларирани повече курсове, което води до ръст на внесените данъци и равнопоставеност между превозвачите. А всяка реформа се случвала бавно. "Не беше далеч времето, когато лепяхме винетки по стъклата на автомобилите си, а сега ги купуваме чрез телефона си", каза тя.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във