Банкеръ Daily

Теменужка Петкова:

Сметките за ток са отчитани в срок

"Извършената проверка в електроразпределителните предприятия показва, че в над 99% от случаите сметките за ток се отчитат в рамките на 31-дневния период", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на днешното правителствено заседание. Тя посочи, че отчитанията, извършени в рамките на 32-ия, но не по-късно от 35-ия ден, е под 1%, което е добър показател.

„Поддържаме добра комуникация с електроразпределителните предприятия. Информирала съм ги, че този контрол ще бъде ежемесечен от страна на Министерството на енергетиката”,подчерта енергийният министър. Тя отбеляза, че дружествата са изпълнили поетия преди празниците ангажимент да създадат такава организация на работа, че отчитането да бъде извършено по време на почивните дни.

Точно преди празниците стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е разпоредил проверка на отчитането на месечните сметки за ток заради съмнения, че електроразпределителните дружества нарушават сроковете, за които засичат електромерите на абонатите си. Именно дългият период на отчитане и произлизащите от това по-високи сметки за ток, станаха причина за избухването на протестите срещу управлението на ГЕРБ при предишния мандат на Борисов и доведоха до слизането му от власт. В края на 2013-а енергийният регулатор задължи дружествата да фиксират периода за засичане на електромерите на клиентите си на не повече от 31 дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във