Банкеръ Daily

Изпълнителният директор на „Топлофикация София“ Александър Александров:

Сметките за парно ще бъдат коригирани, ако има нарушения

„Топлофикация“ няма абсолютно никакъв интерес да начислява грешен ДДС. След като беше приет Законът за ДДС нарочно „Топлофикация“ изпрати писмо до Министерството на финансите, в което поиска пояснение как трябва да бъдат извършени изчисленията. Ние получихме такова писмо на осми август, а в петък (12 август) имаше публикувана на страницата на Министерството на финансите допълнителна информация, която внесе различен и допълнителен ракурс към онова, което имахме като информация.“

Това обяви изпълнителният директор на „Топлофикация София“ Александър Александров в ефира на bTV.

Александров обясни къде се е получило разминаването между „Топлофикация“ и Министерството финансите: „Досега това, което „Топлофикация“ беше предприела е, че начислявахме двайсет процента на всички сделки, които са извършени в миналия регулаторен период.

Това, за което сега допълнително ни информира Министерството на финансите, но то пак подлежи на допълнителен разговор и преглед, защото ние прочетохме само онова, което е публикувано на техния сайт, и нямаме още официално писмо.

Те казват, че за разликата между авансово начислените или прогнозно начислените суми и окончателните суми, които трябва абонатът да заплати, разликата трябва да бъде обложена с девет процента ДДС, а не с двайсет.

И тук е много важно да кажем,че при една средногодишна сметка от 500 лева, ако вие имате да доплащате да кажем 50 лева от тази сметка, то евентуално тези 9-е процента ще бъдат само върху тези 50 лева, разясни Александров.

Изпълнителният директор добави, че ако се окаже, че нормите са нарушени, без всяко съмнение сметките ще бъдат коригирани и анулирани.

Александров обясни и че редуцираният ДДС със сигурност ще облекчи потребителите, защото в ситуация, в която ДДС не е променен, увеличението щеше да е от 40% и ДДС - 20%, тоест общото увеличение щеше да е 60 процента. В този случай, то ще е 50 процента.

По думите на Александров „Топлофикация“ е подала заявлението си за новия отоплителен сезон с желание за 29 процента увеличение на топлинната енергия, като от компанията много ясно са посочили, че според тях е правилно евтиният газ, който постъпва или ще постъпва в по-големи обеми от Азербайджан, или други източници, преимуществено да бъде насочен към регулирания пазар, но този начин не бил възприет. И вместо 29 процента, увеличението е от 39 процента.

На въпрос дали има потребители, които се отказват да използват услугите на „Топлофикация“, заради увеличението на цените, Александров отговори така: „В момента в „Топлофикация“ има над 200 молби за присъединяване на нови обекти. Под нови обекти се имат предвид цели блокове, кооперации, понякога с повече от няколко входа. Желанието да се използват топлофикационните услуги е по-високо и това е нормално. Дори и в тази ситуация, в която имаме енергийно цунами, цените, които ние предлагаме, независимо от загубите, които „Топлофикация“ трупа, са най-изгодни за потребителя.

Александров добави, че не препоръчва на никого да изключва топлоподаването си вкъщи, защото това първо товари неговите съседи и второ - за много дълго време напред този начин на отопление ще остане най-евтиният.

Попитан, защо се е стигнало до задължения на стойност от над един милиард, директорът отговори, че една от причините е разликата в цената, която КЕВР определи за регулаторни нужди и това, което „Топлофикация“ реално плаща през последния сезон. И този сезон включително между двете разминаванията са в пъти.

Борислава Кирилова

Facebook logo
Бъдете с нас и във