Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Сметките на "Топлофикация София" пак влязоха в зоната на здрача

Сметките за парно на хората в столицата от години изглеждат мистериозни и подозрителни, но тази година „Топлофикация София“ надмина себе си и достигна ниво тип „Енигма“. След началото на летния сезон, който е и изравнителен, всички радиатори в столицата бяха засечени от топлинните счетоводители. На някои места засичането се случи още в първи дни на май, но пък изравнителните сметки пристигнаха чак края на септември.

 

Какво се случи? Комбинация от няколко фактора просто превърна в абсолютно неразбираеми сметките на хората, а това допълнително подкопа малкото останало доверие в общинската топлофикационна компания.

Изчисления и преизчисления

Проблемите за софийското дружество започнаха след обявеното 40-процентно намаление на цената на природния газ в началото на март. Настъпи суетня как точно ще се намалят сметките и всички депутати и експерти забравиха, че Топлофикация издава прогнозни фактури. Така се стигна до момента столичното парно да преизчислява старите си прогнозни сметки за сезон 2019-2020. Резултатът от това упражнение е, че във фактурата за септември част от абонатите виждат три периода за отчитане, без дори да е включен предходния месец август. И накрая идва  сметката, в която има бомбастични цифри, но и успокоението, че това е платено, обикновено.

После става интересно, защото идват редовете с взетите прихванати суми и кредитни известия за период от година назад. Именно в тези редове се крие разковничето колко точно средства е върнала „Топлофикация София“ от намалената цена на природния газ, без разбира се думите „природен газ“ да са упоменати във фактурата.

И след като човек уж е разбрал, че се е издължил за парното, идва втора фактура от "Топлофикация София", с друг период на отчитане – този за август. А тепърва ще има и още преизчисления, но за следващите фактури. И като стана дума за фактури, покрай кризата с коронавируса на много места въобще спряха да носятне се носят сметките на топлофикационното предприятие.

 На този фон са напълно основателни критиките на националния омбудсман Диана Ковачева за неразбираемите сметки за парно. Впрочем от столичната компания сами признаха, че тази година имат затруднения със сметките. Говорителят й Елизабет Павлова неотдавна обясни пред БНТ, че след назначената повторна проверка на сметките и изравнителните данни се оказва, че 24% от фактурите трябва да се правят наново. Всичко това се случва на прага на новия отоплителен сезон.

Проблемни ремонти

Напоследък недоверието на потребителите се засили още повече, след като тръбите на „Топлофикация София“ започнаха да се чупят още преди да е настъпила зимата. Показателен е случаят в кварталите "Дървеница", "Студентски град" и "Мусагеница" – хората там стоически изкараха по два месеца без топла вода през лятото, за да се направи ремонт на топлопровода. Сега обаче тръбата се спука на друго място и част от тези клиенти отново останаха "на сухо". Подобни аварии стават периодически заради липсата на достатъчно инвестиции в топлопреносната мрежа. И тази година планът за ремонтите на столичното парно не бе изпълнен докрай, което може да е причина за нови проблеми с услугата през зимата.

При финансовите загуби, които търпи дружеството, по-оптимистични перспективи не се очертават. Само за 2019 г. "Топлофикация София" е "на минус" с 82,6 млн. лв. и за 2020-та не се очаква нищо по-добро. При това състояние дори и проверките на КЕВР за извършените ремонти на мрежата трудно биха помогнали. А потребителите ще стават все по-взискателни.

Алтернативни форми на отопление

Напълно е възможно и потребители да се откажат от услугите на столичното парно. Според данни на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), най-евтиното отопление може да бъде с термопома и то да струва под 5 ст./квтч. Следващият най-евтин вариант е с климатик клас А. Тези сметки са при условие, че вече е изплатена направената първоначална инвестиция в термопомпа. Иначе най-евтино излиза отоплението на твърдо гориво – въглища, дърва и пелети, а след това идва климатикът, природния газ и термопомпите. Сметките на АУЕР са направени при различни хипотези, включително и доколко добре е изолиран даден дом или кооперация и дали са сменени поне прозорците.

От АУЕР не са смятали колко струва отоплението с централно парно, но вече е видно за всички, че тази услуга е съпоставима с цените на другите енергоносители и не излиза чак толкова евтино. Преимуществото е, че при използване на парно не се замърсява въздуха и потребителят не си товари сметката за ток на жилището през зимата. 

За съжаление клиентите на топлофикациите у нас нямат право да избират дали да ползват услугите на парното, или да преминат на природен газ. Причината е, че в градовете, където вече има изградена топлопреносна мрежа, не се прави газоразпредлителна система. Така двата най-разпространени варианта за отопление в цяла Европа у нас дори не се конкурират.

Неуспехи на свободния енергиен пазар

 Столичното парно търпи загуби и по линия на свободния енергиен пазар. От компанията се надяваха да повишат приходите си като продават ток чрез енергийната борса, но и това е на път да се провали. Наскоро „Топлофикация София“ развали сделката за продажба на електроенергия, а причината за това бе спорно проведен търг. За него първи сигнализираха от бизнеса у нас. От 1 октомври общинското дружество трябваше да започне да продава електроенергия на анонимен поради борсовите правила търговец на ток по цени, които са със 17% под пазарните в момента. Това трябваше да стане по силата на договор, сключен на 16 юли.

На 24 юли Асоциацията на организациите на българските работодатели сигнализира за продажбата на електроенергия на занижени цени, която може да доведе до загуби от 2.2 млн. лв. за "Топлофикация София“. Данните за прекратения търг бяха обявени от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

След скандала столичното парно ще продава електроенергията си само на пазар „Ден напред“ на енергийната борса. Очаква се „Топлофикация София“ да проведе нов търг за дългосрочни продажби, но все още не е ясно кога точно ще се случи това.

За съжаление проблеми с централното парно има и в други градове у нас. През изминалия сезон Топлофикация Велико Търново остави на студено през март голяма част от потребителите си. Аварии има и в други градове заради амортизираната мрежа. В същото време компании с опит в сектора успяват да привличат нови клиенти. Такива са дружествата в Пловдив, Варна, Бургас и Сливен, където се отчита ръст на клиентите на централно отопление. Тези топлофикации обаче са в пъти по-малки от столичната, в която също се отчита ръст на присъединените абонати.

Факт е, че столичното дружество се нуждае от бързи реформи, защото е финансово закъсало от години. Това пречи да се предоставя адекватна услуга и кара хората да негодуват спрямо цените за услугата. А за приватизация на компанията се говори от години, но нищо не е направено по въпроса.

Пламен Симеонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във