Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сменят шефката на Агенцията по вписванията

Габриела Козарева

Директорката на Агенцията по вписванията Габриела Козарева ще бъде сменена. Това ще се случи по предложение на правосъдния министър, съобщи служебният премиер Стефан Янев. 

"Наясно съм, че с управление от два месеца няма да променим държавата. Искаме да покажем, че това е едно добро начало - силата е в хората и техните представители, които ще влязат в следващото Народно събрание. Със законодателни промени може да се върне държавността и да се спре със беззаконието и безнаказаността", каза по-рано премиерът, който заедно с министри даде отчет за първия месец от работата на служебното правителство.

Преди седмица служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров поиска от правосъдния си колега Янаки Стоилов да провери какви ги върши директора на Агенцията по вписвания и да я освободи от длъжност, ако бъде установено, че тя превишава правомощията си. Повод за това искане стана освобождаването на управителите на две държавни болници - "Лозенец" и "Александровска" и отказът на Агенцията да впише новоназначените ръководители.

Габриела Козарева пое Агенцията по вписванията през 2018 г. след скандала със срива на Търговския регистър. Тогава в продължение на 19 дни, в периода 9-27 август 2018 г., станахме свидетели на безпрецедентен срив в работата на Търговския регистър, който на практика доведе до преустановяване на услугите, предоставяни на потребителите на регистъра, и затрудни изключително много оперативната им дейност. Този срив беше предшестван от редица проблеми във функционирането на регистъра. 

При назначението й се оказа, че Габриела Козарева е предложение на "Атака". Преди това тя бе изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, където бе назначена от икономическия министър Емил Караниколов. Била е и директор на Дирекция "Спортна инфраструктура и управление на държавното участие" в Министерство на младежта и спорта от май 2015 г. до май 2017 г., както и заместник-министър на младежта и спорта от май 2017 г. до февруари 2018 година.

В края на 2018 г. започва проверка в Агенцията по вписванията заради разпределени 600 000 лева бонуси между служителите, въпреки срива на Търговския регистър, която не доведе до отстраняването на Козарева. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във