Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сменят шефа на ДНСК ?

Началникът на Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/ архитект Николай Христов смята, че до края на седмицата ще му бъде поискана оставката, а за неговия пост е готвена бившата шефка на дирекцията Милка Гечева. Според него целта на подмяната е да се прикрият законовите нарушения в ДНСК, които той е установил преди няколко седмици.

Той съобщи на пресконференция, че експерти на дирекцията за строителен контрол са разписвали протоколи за строителни обекти без дори да присъстват на място в комисиите.

Стотици обекти са получили незаконни разрешения за ползване, тъй като експерти от ДНСК са подписвали документите без дори да присъстват в комисиите. Става дума за жилищни сгради, базови станции, силози и други обекти от 1, 2 и 3 категория, коментира архитект Христов.

„Констатирах случаи, при които едно и също лице е участвало на няколко приемателни комисии в един и същи ден, като приеманите обекти се намират на значително разстояние помежду си, дори в различни градове. Дори е налице приемателен протокол, при който участник в комисията е бил в платен отпуск и се е намирал извън територията на България”, обясни той.

Подобни нарушения са системни в ДНСК, каза още Христов и допълни, че те са наследени като практика още от предишното управление.

По думите за неговия пост вече е готвена бившата шефка на дирекцията Милка Гечева.

„Смятам, че сега ще бъдат направени опити това, което ви съобщих, да бъде спряно и потулено. От вчера е постъпило искане от една фирма, на която управител е инж. Гечева, да бъде изведена от списъка на участниците във фирмата и като управител. Т.е. това е подготовка за подмяна на ръководството. Няма проблем, но то е свързано с връщането на хора, които ще прикрият всички тези неща”, каза арх. Христов.

Николай Христов коментира още, че най-вероятно от края на седмицата няма да е началник на ДНСК, тъй като служебното правителство ще поиска оставката му или ще го уволни, защото е отказал да се съобрази с поставените условия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във