Банкеръ Daily

Управление и бизнес

”Слънчев бряг” на загуба от 1 млн. лв. за миналата година

"Слънчев бряг" АД отчита финансова загуба от 993 000 лева за 2016 г. заради значително висок размер на разходите за амортизация на наличните активи. Компанията за миналата година е отчела приходи от предоставени услуги от 1,224 млн. лева, докато за 2015 г. те са били 1,177 млн. лева, което е ръст с 47 000 лева. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в Народното събрание. Тя добави, че акционерното дружество през 2016 г. е реализирало положителен финансов резултат преди отчитане на разходите за амортизация в размер на 301 000 лева.

Само преди дни "Слънчев бряг" АД обяви, че регистрира сериозно повишаване на приходите си в първото шестмесечие на тази година. Дружеството отчита приходи от дейността си в размер на 1 476 000 лева, което е с 231 000 лева увеличение спрямо предходната 2016 година.

Широко дискутираните т. нар. "бар кролове", които туроператори провеждат на територията на комплекса, бележат спад. През тази година приходите на дружеството от такава дейност възлизат на 6350 лева или приблизително 120 брой турове, като за сравнение през 2011 година от началото на регистрирането им са били провеждани 750 реален брой турове. Заради контрола, осъществяван от "Слънчев бряг" АД, провеждането им вече е със затихващи функции.

Дружеството, което е 75 процента собственост на държавата, е ангажирано с поддръжка на инфраструктура - улици, осветление, маркировки, зелени площи, подсигуряване на сигурността на курорта, видео наблюдение и т.н., което към момента се извършва със собствени средства на "Слънчев бряг" АД.

Наблюдаващият туризма вицепремиер Валери Симеонов обяви миналата седмица, че държавното акционерно дружество "Слънчев бряг" трябва да бъде ликвидирано.

В парламента министър Ангелкова информира, че са били платени 300 000 лева без ДДС за командировани полицаи, които са се грижили за сигурността в курорта през миналата година.

Тя посочи, че се работи по финализирането на правния и финансов анализ за това дали активите на дружество да се прехвърлят на общината, дали акциите да й се прехвърлят, трябва да бъде направен и анализ на това колко държавата трябва да плати на миноритарните акционери, защото дружеството е със смесено участие.

Обмислят се и други правни форми, допълни министърът. Тя изрази надежда най-късно до месец да бъдат представени в ресорната парламентарна комисия възможните стъпки, които ще се предприемат.

Освен това с промените в Закона за туризма се предвижда регулация на статута на националните курорти, за да има ясни правила за всички дейности, които се извършват на тяхна територия. Ангелкова каза, че се надява в края на октомври или началото на ноември законопроектът да бъде представен в НС.

В България няма законова регламентация относно нудизма, обясни още министърът на туризма Николина Ангелкова по време на парламентарния контрол.
Така тя отговори на въпрос относно обществено недоволство на плажуващи нудисти към концесионера на плаж „Делфин“.

„Няма изрична забрана, подкрепена със санкции, няма изричен ред относно начина на ползване на морските плажове от посетителите по отношение на техния външен вид“, обясни тя.

„Единственият законов регламент, който може да бъде приложен в този случай, е приетата наредба от съответната община“, посочи Ангелкова. „Министерство на туризма не би могло да заеме страна по този казус“, заяви министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във