Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Служителка ощипа общината с 621 хил. лева

Светкавични уволнения поиска заместник-кметът по направление Финанси и стопанска дейност в Столичната община Дончо Барбалов на повечето от работещите в дирекция Местни данъци и такси, след разкриването на злоупотреба с общински средства в размер на 621 000 лева. Главният виновник е служителката Елена Евтимова, която в продължение на девет месеца (от август 2012-а до април 2013-а) е анулирала транзакции и е отклонявала пари към собствения си джоб. Как е успяла да проникне в системата и кои са виновните лица, които не са контролирали какво се случва в дирекцията, ще нищи специално създадена комисия.


По случая все още се води разследване. Засега е ясно, че присвоените пари са от събраните до момента местни данъци и такси от гражданите на столичния квартал Лозенец.


Пред в. БАНКЕРЪ Барбалов обясни, че е разбрал за злоупотребата по време на текущ контрол. На проверяващите направило впечатление, че в един от отделите има прекалено много анулирани транзакции. Назначена била проверка, за да се установи каква е причината за това. Оказало се, че броят на тези операции е 2021 и сумите по тях са присвоени. Веднага е подаден сигнал на Икономическа полиция, която потвърдила констатациите от направената ревизия.


Освен Евтимова Барбалов настоява да бъдат уволнени дисциплинарно и всички останали седем служители в дирекцията. Той обаче е наясно, че могат да възникнат проблеми с отстраняването им, докато няма влязло в сила съдебно решение за доказване на злоупотребите.


До 20 юни ще бъде готов подробен доклад от назначените вече проверки във всички отдели на кметството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във