Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Служителите в неплатен отпуск заради локдауна ще получат обезщетения най-рано преди Нова година

В понеделник започват плащанията по мярката "Запази ме". Тя предвижда работници в неплатен отпуск заради коронакризата да получат финансова помощ от държавата в размер на 24 лева на ден.

Социалният министър Деница Сачева уточни пред репортери във Варна, че на този етап ще се изплащат средствата на работниците, които са били в неплатен отпуск от 29 октомври до края на ноември. За тези, които са в неплатен отпуск през настоящия месец, парите ще бъдат изплатени или преди Нова година, или най-вероятно в началото на януари. 

"Правим всичко възможно да плащаме колкото се може по-бързо. Включително и помощта за родители, които гледат децата си. Също вероятно през следващата седмица ще извършим плащанията към всички тях. Дори ще бъде леко авансово, преди още да са изтекли напълно дните им в неплатен отпуск", каза Сачева. 

По изчисления на социалното министерство, близо 1 милион души са получили различна форма на подкрепа от тях от началото на пандемията досега. А по линия на мерките "60 на 40" или "80 на 20" до този момент са запазени 250 хиляди работни места и са инвестирани около 600 милиона лева в компании от различни сектори.

Със средствата, дадени от Министерството на икономиката, бизнесът е получил над 1,1 милиарда лева. А по новата мярка "Запази ме" до вчера са кандидатствали 3000 работодатели от страната, като подкрепата ще касае близо 15 хиляди души, изтъкна социалният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във