Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Служителите с положителни проби за COVID-19 в "Градус" са изолирани

Най-големият производител на птиче месо в България фирма "Градус" е тествал всички работещи в производствената си линия в Стара Загора и продължава да изследва служителите си в страната, съобщиха от дружеството. От изследваните 427 души с положителни проби са 23 служители. Двама от тях са настанени в болница, а 21 са карантинирани. Работниците, при които е установено наличие на вируса, са изолирани, а производственият процес продължава при изключително високи мерки за дезинфекция и контрол, спрямо предписанията на Световната здравна организация, Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO) и Световната агенция за хранителни стандарти (FSA).
Във фирмата от 14 години е интегрирана система за управление на качеството и безопасността на хранителните продукти, съответстваща на изискванията на ДПП (Добри производствени и хигиенни практики), НАССР, ISO22000:2005, IFS 6.1:2017 и ISO 9001:2015, което до голяма степен ни прави подготвени за ситуацията, коментираха от дружеството.
Във всички производствени линии на "Градус" съществува най-високо ниво на система за хранителна сигурност. Всички служители винаги са оборудвани с маски и защитни облекла, строго се следи за спазване на личната хигиена на работещите – често миене на ръце и дезинфекция. "А от първите индикации за наличие на вируса в страната въведохме спазване на дистанция и регулярно мерене на температурата на служителите. Всички работни помещения и складове се дезинфекцират на всеки 2 часа, осигурени са професионални озонатори", добавиха от компанията.
Сигурността на служителите и производствения процес е абсолютен приоритет на най-големия производител на птиче месо в България. По собствена инициатива фирмата продължава да провежда тестове във всички свои предприятия. Всички работещи в "Градус", се изследват както с бързи, така и с PCR тестове, като компанията изцяло поема разходите за изследванията.
Процентът на установените с вируса е 5.38%, който не е по-различен от обявения от Националния оперативен щаб по време на извънредното положение у нас.
Световната здравна организация и Организацията на ООН по прехрана и земеделие посочват, че "изключително малко вероятно е хора да бъдат заразени с вируса на COVID-19 от храна или опаковки на храна. COVID-19 е респираторно заболавяне, чийто основен път на пренасяне е от човек на човек. Към днешна дата няма доказателства, че вирусът може се пренесе през храна или опаковки на храна".
Световната агенция за хранителни стандарти добавя, че термичната обработка на хранителни продукти гарантира елиминирането на всички вируси и бактерии във всички видове храни.

Към момента акциите на "Градус" отбелязват спад от 1.36% до 1.45 лева за брой при изтъргувани 1191 книжата.Сутринта БФБ отвори при 1.47 лв. по тази позиция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във