Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Служителите на Google остават хоум офис до лятото на 2021

Служителите на Google ще работят от вкъщи поне до лятото на 2021 г. Според доклад главният изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай взел решението миналата седмица след дебат между вътрешна група от топ мениджъри, предава Wall Street Journal.  

По-рано Google заяви, че ще започне да отваря повече офиси в световен мащаб още през юни тази година, но според доклада, който цитира неназовани вътрешни лица, повечето служители на Google вероятно ще работят от вкъщи до края на тази година.

Повечето технологични компании имат служители, работещи дистанционно след избухването на Covid-19 в началото на март, а няколко изразиха планове да продължат подобна политика за неопределено време.

През май Twitter обяви, че ще позволи на служителите, които желаят да го правят, да работят от дома си "завинаги", а Facebook заяви, че очаква поне половината от служителите да работят отдалеч през следващите 5 до 10 години.

Прогнозите идват, след като коронавирусът превърна отворените етажи и споделените пространства неприемливи за близкото бъдеще, принуждавайки компаниите от различни индустрии да преосмислят как трябва да изглежда работата в офис.

Пичай също така отбелязва отклонение от интензивния фокус по време на технологичния бум от последното десетилетие върху разкошните работни кампуси, пише "Гардиън". Централата на Google в Калифорния, САЩ се простира на 12 дка и предлага услуги като волейболни игрища, зали за гурме храни и басейни. Години наред Google предизвиква спорове за ролята си в гентрификацията, след като през 2013 г. започна да превозва служители си от Сан Франциско до кампуса "Саут Бей" с частни автобуси. Изглежда, че ролята на техническите центрове в оформянето на района на залива Сан Франциско през последните години е готова да се промени коренно, показват проучванията.

Едно такова проучване на хиляди технически работници, публикувано през май, установи, че двама от трима служители в района на залива биха помислили да се отдалечат, ако им се даде възможност да работят извън офиса за неопределено време. Потенциалното изселване на технически работници от района на залива също ще се отрази на цените на наемите, които постоянно се покачват от години, подхранвани от технологичния бум. Средният наем за двустаен апартамент в Сан Франциско падна с 11,8% спрямо миналата година през юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във