Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Служители на "Артекс" излязоха на протест пред ДНСК

Представители и служители на строителната фирма "Артекс" излязоха на протест пред сградата на Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК). Протестът се провежда ден след като дирекцията спря строителството на сградата "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" заради изтекло през миналата година разрешение за строеж. Според "Артекс" разрешителното  е валидно до 2022 година.

Началникът на дирекцията арх. Влади Калинов посочи, че процедурата е приключила. "Артекс" няма валидно разрешение за строеж. Това са изводите, направени след дълъг анализ на всички предоставени в ДНСК документи и след множеството правни становища.

В официална позиция от „Артекс“ заявиха, че решението на ДНСК е противозаконно и че компанията ще защити правата си в съда. В понеделник представители на фирмата протестираха пред Министерството на регионалното развитие с искане строежът на "Златен век" да продължи.

На днешния протест архитект Пламен Мирянов се обърна към всички институции и заяви, че случилото се вчера е много притеснителен знак и увери, че от фирмата ще защитят правата си в съда, а държавата ще носи отговорност. По думите му фирмата им се използва за разчистване на междуличностни битки.

В средата на май Върховният административен съд разреши окончателно продължаването на строителството на „Златен век“, след като остави в сила решението на Административен съд – София град от ноември 2020 г., с което се отменя спирането от ДНСК на строителството на небостъргача. Жители на квартал „Лозенец“ протестират срещу строителството на небостъргача „Златен век“ от лятото на 2017 година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във