Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Служебното правителство смени шефа на НАП

Галя Димитрова

Служебното правителство смени шефа на Националната агенция по приходите. С решение на Министерския съвет Галя Димитрова е освободена като изпълнителен директор на агенцията и на длъжността е назначен Румен Спецов. 

Румен Спецов е висококвалифициран експерт с над 10 години опит в НАП, както и с експертиза в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност. Завършил е Стопанската академия „Д.А. Ценов“ – Свищов, със специалности „Икономика и търговия“ и „Вътрешен финансов контрол“, както и Академията на Министерството на вътрешните работи със специалност „Защита на националната сигурност“. В периода 2009 г. – 2015 г. е работил в Централното управление на НАП, а от 2001 г. до 2006 г. е работил в Териториална дирекция на НАП – Добрич. През последните години е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство. 

Решението на Министерския съвет е прието неприсъствено.

През последните няколко години НАП се забъркваше в сериозни скандали, а преди изборите съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов поиска оставката на Димитрова.

Последният скандал бе свързан с изплатените на служителите на агенцията бонуси върху заплатите, докато повечето българи понасяха последиците от пандемията. През 2020 година Галя Димитрова взе решение да плати 30 млн. лв. бонуси на служителите, което прави средно по 322 лв. на месец на човек.

По-рано служебният министър-председател Стефан Янев каза, че мотото и движещата сила на служебния кабинет ще бъде пълната прозрачност, професионализъм и почтеност.​ Той помоли медиите за толеранс от около една седмица, за да може служебните министри да се запознаят с реалната ситуация, която след това бъде обявена пред всички.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във