Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Служебното правителство прехвърли въпроса с "Газпром" на парламента

България ще изготви национално становище по антимонополното дело на ЕК срещу руската компания "Газпром" едва след дебат в парламента по темата. Това съобщи служебният министър на енергетиката Николай Павлов след среща, инициирана от служебния премиер Огнян Герджиков за запознаване на следващия премиер с проблема.

Павлов увери, че 4-ти май не е краен срок за представяне на такова становище. Министър Павлов информира, че държавните дружества в енергетиката са изготвили своите становища по така предложените ангажименти на "Газпром" по делото с ЕК. "В детайли запознахме участниците докъде сме стигнали. Длъжен съм да кажа, че държавните дружества са готови със своето становище. Искам да кажа също така, че срокът 4-ти май не е преклузивен. Тоест от там насетне може да се надграждат становищата", заяви Павлов.

По отношение на дружествата и на поетите ангажименти от страна на "Газпром" той уточни, че има доста неясноти. "Самите дружества са подготвили въпроси, които ще бъдат изпратени на ЕК най-късно до края на работния ден, чакаме отговор и ако се наложи, ако не получим в срок необходимата информация ще поискаме удължаване на срока, тъй като информацията не е достатъчна.

Предложените ангажименти от страна на Газпром, в частност са факт в договорите на Булгаргаз Булгартрансгаз и БЕХ. Ние приемаме за позитивни така направените предложения, но искаме да бъдат разширени, за да можем да защитим интереса на дружествата и на държавата. "Ще инициирам дебат в парламента, защото за изготвяне на национална позиция е нужно всички парламентарно представени групи да бъдат запознати и да има общо становище. До края на седмицата ще бъда изслушан в парламента", заяви Павлов.

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова от своя страна каза, че за нас е важно да запазим позициите на България като транзитен център и да защитим в максимална степен позициите на страната посредством възможността за последващи преговори с "Газпром" и предоговаряне на много по-добри условия и цени за доставката на природен газ. Тя адмирира желанието на служебния енергиен министър за иницииране на дебат в парламента и подчерта, че срокът 4-ти май е инструктивен. Според нея, не е налице риск България да загуби своето право и в последствие да добавя и да допълва своето становище.

Трайчо Трайков заяви, че като експерт и като представител на Нова република е удовлетворен от решението за дебат в парламента. По думите му това ще даде възможност на по-широка експертна общност да се включи с вижданията си за българската позиция, която трябвало да защити три стратегически цели - едната свързана с цените, втората със свободата и гъвкавостта на пазара и третото е с мястото на България като център на транзитни потоци.

Стана ясно още, че българската страна в лицето на Булгаргаз няма забрана за износ на природен газ. Павлов заяви, че за да се стигне до договаряне на нова цена трябва да се извърви целия път по предоставяне на коментари от страните, разглеждането им от ЕК, приемането им и правно обвързване с "Газпром". След това в 10-седмичен срок заинтересованите страни започват преговори с "Газпром".

Facebook logo
Бъдете с нас и във